EXCLUSIV | Caius Covrig, sportivul român care a lăsat America pentru Bușteni! Tânărul este un afacerist desăvârșit: “Niciodată nu m-am uitat la bani, m-am uitat la succes”
Caius Covrig, sportivul român care a câștigat sute de premii și diplome în America, la baschet, a revenit acasă și s-a apucat de afaceri. Domeniul Horeca îl pasionează, așa că investește sume considerabile în restaurante și hoteluri.
În mini vacanța de 1 Decembrie, Caius și-a adunat prietenii, printre care și câteva persoane publice cum ar fi Xonia sau Busu’, dar și familia, și a dat petrecere la deschiderea oficială a celei mai exclusiviste locații de tip restaurant & lounge, în Brașov.
Caius Covrig, sportivul român care a lăsat America pentru Bușteni!
Alături de el, la eveniment, nu au fost doar membrii familiei, părinții despre care Caius are numai cuvinte de laudă, și apropiații, ci și doamna Maria Roșianu, una dintre cele mai mari baschetbaliste ale României, cea care l-a pregătit pe Caius pentru cariera de baschetbalist, ca mai apoi acesta să facă performanță atât în România, cât și în America, la cel mai înalt nivel.
Tânărul în vârstă de 27 de ani ne-a dezvăluit că deși a câștigat mulți bani de-a lungul timpului, acesta nu îi strânge, ci preferă să-I reinvestească. A urmat și cursuri în America, în acest sens, în plus, este și chibzuit.
Caius, felicitări. Emoții, odată cu deschiderea noii locații în Brașov?
Îți mulțumesc din suflet. Sincer… este ceva ce nu am mai trăit până acum, deschizând o locație de genul acesta într-un oraș foarte mare, eu având hotelul la Bușteni. Am niște așteptări foarte mari, pentru că am și investit foarte mult pe lângă bani. Este vorba de timpul pe care l-am investit aici. 4 săptămâni pline, pline, pline de muncă, 52 de oameni pe șantier, de la 7.00 dimineața până la 12.00 noaptea.
Timp și bani.
Ceva de genul. Știi cum e, fiecare, oricât de mulți bani ai avea, fiecare business… și structurat de la început cu investiția pe care ar trebui să o faci… ca tu să poți să scoți banii. Așa face orice om de afaceri. Dar știi cum e, calculele de acasă, nu ies cu calculele din târg.
Cu aproximație, câte ore ai investit de muncă și câți bani?
Bani și sume nu o să zic niciodată, dar ore de muncă pot să spun că m-am mutat în Brașov de 4 săptămâni și am muncit de la 7 dimineața. Chiar pe 28 noiembrie am ieșit de pe șantier la 00.30 și acum, unde te afli în fața mea, la 17.40, pe 29 noiembrie, am terminat locația. La 18.00 au venit invitații, deci cu 20 de minute înainte.
Caius Covrig, sportivul român care a lăsat America pentru Bușteni!
Ai zis că ai fost pe șantier. Ai supravegheat sau ai și pus mâna?
Am pus și mâna, am făcut și filmări când am pus mâna pentru că trebuie, știi cum e. Trebuie să fii… să spun așa… căpitanul echipei, trebuie să fii un exemplu pentru oameni. Nu pot să spun acum că am muncit 12 ore, să dau cu lavabil sau așa mai departe. M-am impus în fața oamenilor, ca să putem să terminăm treaba în termen.
Ce înseamnă banul pentru tine?
Banul pentru mine în momentul de față înseamnă un lucru care îmi deschide anumite portițe, să-mi fructific succesul. Adică pentru mine, acum, eu, toți banii pe care îi fac îi reinvestesc. Adică nu pot să spun că folosesc banii către lucruri materiale, ci către succes.
Așadar, banii câștigați nu îi ții la ciorap, sub saltea?
Nu îi țin la ciorap, dar am calculele mele. Îmi place să-mi cumpăr, ca orice om, haine bune, o mașină mai scumpă. Dar eu sunt un om foarte, foarte calculat, chibzuit, nu sunt zgârcit, sunt chibzuit, e o mare diferență.
Citisem o declarație în care spuneai că mașina nu trebuie să fie un stres financiar pentru tine și că trebuie să valoreze puțin la sută din banii pe care îi câștigi.
Da. Pentru mine a fost o chestie… luând în calcul un leasing. Am fost și învățat din America de către oameni foarte, foarte sus financiar și un statut social foarte înalt. Mașina nu trebuie să valoreze mai mult de 10 % din imobilul în care tu stai. Adică, dacă tu stai într-un apartament de 120.000 EUR, mașina ar trebui să valoreze maxim 12.000 EUR.
Acum, normal, sunt și excepții, luând în calcul că poate poți să ții o mașină, să creezi content, e o mașină pentru business-ul tău. Dar pentru un om normal care nu este pasionat de mașini…. Cam asta ar trebui să fie procentul maxim.
Ce sumă lunară ar trebui să aibă un om ca să trăiască decent, din punctul tău de vedere, să nu-i lipsească nimic.
Din punctul meu de vedere, în România, în acest moment, ca să poți să trăiești aici, luând în calcul, neavând credite, eu cred că undeva la 10.000 RON per familie. Poți trăi, să ai un trai decent, deci 5.000 RON de persoană. Acum, normal că nu vorbim de investiții sau așa mai departe, dar luând în calcul că e undeva la aproape 1.000 EUR pe lună, salariul mediu pe economie cam la aia te raportezi, la piața economică, când e vorba de salariu.
Ai avut un șoc, când te-ai mutat din America în România?
Cel mai mare șoc pe care l-am avut, sincer, a fost din perspectiva concepțiilor diferite. Adică eu crescând de la 15 ani în America, după 10 ani, în America…. oamenii sunt mai săritori aici. În România, din păcate, știi cum e, oamenii nu sunt atât de săritori.
Ideea este că știi cum e viața, tu ți-o creezi, adică e destinul tău. Eu, tot timpul am fost învățat de către părinții mei, ceea ce emani, aia atragi. Și pentru mine asta contează. Respect educația, demnitatea, verticalitatea. Sunt mai sus decât orice și mai prioritare decât orice lucru.
Caius Covrig, sportivul român care a lăsat America pentru Bușteni!
Baschet mai joci?
Baschet mai joc în timpul liber, este vorba de o istorie pe care eu mi-am creat-o și în mintea mea, și în istoria vieții mele. Îți dai seama că mi-am petrecut undeva de la 7 ani de zile la 24 de ani. Putem spune undeva la 80 % din viața mea, 70 %. Acum am 27 de ani și pot să spun că a fost o perioadă extrem de frumoasă din viața mea, doar că acum sunt la următorul capitol.
Poți să-mi spui de ce ai ales să faci asta?
Am vrut să-mi creez un brand al meu și am vrut să mă leg de ceva ce poate să fie fructificat pe viitor, și m-am legat de Horeca. Mi s-a părut, în primul rând, că Valea Prahovei este o zonă cu un potențial imens și, din păcate, o zonă subdezvoltată, cum este și acum Brașovul. Mi se pare un oraș în care, cu tot cu periferiile, ajunge undeva la peste 400.000 de locuitori. Nu ai o locație exclusivistă în care să poți să spui, “băi, mă duc undeva, dau un ban și mă simt special”.
Nu zic că nu este competiție și că nu sunt alte locații, foarte multe restaurante, dar eu, din perspectiva mea, am vrut să vin cu un concept care pur și simplu mie îmi surâde și îmi creează satisfacție.
Cu ce este diferit?
În primul rând plecând de la design. Consider că este un design cum nu mai este întâlnit în Brașov, plecând de la o bucătărie open kitchen full, de sticlă, plecând de la o zonă pe 2 etaje. Parterul este o zonă intimă exclusivistă, iar sus la etajul 1 este o zonă sexy și out going pentru lounge, cu 2 tonuri de culori diferite. Pentru mine, serviciile fac diferența. Tot timpul am pus preț, ca un om să dea un ban și să plece mulțumit. La mine nu există ca un om să plece vreodată nemulțumit, pentru că știe toată lumea că, din păcate sau din fericire, nu poți crea perfecțiune, dar poți să tinzi spre perfecțiune.
Caius Covrig, sportivul român care a lăsat America pentru Bușteni!
Baschet joci în timpul liber să te relaxezi?
Mai mult la sală mă duc. Baschet mi-a fost foarte greu în această perioadă să joc, din perspectiva timpului, e mai ușor să te duci la sală. Pentru că baschet singur e mai greu să joci. Trebuie să te aduni cu mai mulți prieteni și acum, toți prietenii mei, Doamne Ajută, trăiesc o viață foarte frumoasă. Sunt și ei ocupați, sunt și eu ocupat, dar prietenia nu ține să te vezi săptămânal, prietenia adevărată înseamnă să poți vorbi și de 10 ori pe an, dar să fii la fel de apropiat, ca și cum te-ai întâlni zilnic.
Câte medalii, câte diplome ai? Unde le ții?
Am diplome în România, pe care le-am obținut în România și am diplome în America, în casă pe care o dețin în Las Vegas. Am și alte proprietăți, dar noi am trăit în Las Vegas. Acolo, am o parte din medalii și diplome care, din păcate, nu am avut curajul să le aduc pe avion în România, pentru că sunt niște lucruri foarte prețioase și nu am vrut să se strice.
Ce alte afaceri mai ai?
Eu investesc în imobiliare. Consider că un om de afaceri trebuie să nu pună merele mereu în același coș. Tot timpul trebuie să diversifici capitalul pe care tu îl ai. Investind în imobiliare ai un venit pasiv. Eu am și o firmă de import export din România către America.
Partenerul meu este cel mai mare dezvoltator de imobiliare din Florida, doar că asta nu o promovez în mediul online, pentru că este un lucru be to be. Ce înseamnă business to business. Adică nu am nevoie de promovare în mediul online, ci doar de relație. Doar că pot să spun cu mâna pe inimă că restaurantul, adică restaurantele și hotelurile, îmi creează cea mai mare satisfacție.
Asta îți place cel mai mult? Mai mult decât baschetul?
Măi, știi cum e, baschetul a fost o perioadă din viața mea. Gândește-te că eu m-am mutat din Las Vegas în Bușteni, din Las Vegas în Bușteni, din Las Vegas în Bușteni. Ar trebui să repet de câteva ori ca oamenii să-și dea seama ce diferența este. Și ce pasiune nebună am, să mă mut din Las Vegas în Bușteni, nici măcar în București. În Bușteni, adică într-un orășel de 7000 de locuitori. Cred că 6-7000 de locuitori sunt, până în 10.000.
Caius Covrig, sportivul român care a lăsat America pentru Bușteni!
În meniu se află mâncare tradițională românească?
Da, vor fi și preparate tradițional românești doar că aici, la Brașov, față de Bușteni, aici nu voi avea fine dining, va fi un concept de restaurant cu un concept gourmet internațional. Aici vreau să creez un concept pentru ca toți oamenii să-și permită să vină la mine. Deoarece vreau să fidelizez, cât de mult se poate, clientela. Și aici, în Brașov, voi avea și în timpul săptămânii, în fiecare zi, muzică live. Și pe timp de weekend vor fi DJ pentru a încinge mai tare atmosfera.
Cu viața sentimentală, cum stai?
Iubesc, am o prietenă și nu ezit să spun acest lucru, doar că, mai ales de când m-am expus public, am vrut să țin mai, așa, pentru mine. Pentru că sunt fericit, departe de lumina reflectoarelor, în ceea ce privește viața sentimentală. Cu siguranță voi expune și în mediul online, relația pe care o am, pentru că nu e ca și cum suntem de o lună, 2,3. Este în viața mea de aproape un an, de când sunt eu în România. Și este o persoană care mă susține foarte mult și pentru mine asta contează cel mai mult.
Te susține, dar se și implică în afaceri?
Sincer, nu vreau s-o implic în business, chiar dacă ea vrea să mă susțină și asta pentru mine a contat foarte mult. Acea dorință de implicare. Doar că, știi cum e, muncind de dimineață până seara nu am vrut să aduc stresul pe care-l am în business și acasă, pentru că nu-mi doresc acest lucru. Adică orice lucru care ar putea ea să-l facă, prefer să plătesc un om în plus ca să nu aduc stres din business în familia mea, să spunem așa.
Spune-mi cum e cu milionul ăla de euro? Am citit o declarație de-a ta.
Ce vrei să spun cu milionul de euro? Este foarte greșit înțeles de către oamenii. Ce perspectivă să fii milionar în România… știi cum e, poți să ai un teren și 2 apartamente sau poți să ai un milion cash. Să fii milionar în România nu este ceva, nu zic că nu este o sumă foarte mare de bani, dar acum, la cât au ajuns terenurile… Ți-a lăsat mamaia, tataia pe lângă București, un hectar care era 1 EUR pe metru și acum a ajuns la 100 EUR. Înmulțește 100 x 100 …. 10.000, acolo ajungi. Adică cam asta e.
Caius Covrig, sportivul român care a lăsat America pentru Bușteni!
Doar că eu sunt un om care niciodată nu m-am uitat la bani, m-am uitat la succes. Eu nici acum nu știu câți bani am în cont exact, pentru că nu îmi doresc să-i pun deoparte. Eu toți banii pe care îi fac, îi reinvestesc, pe viitor și anul viitor, o să vreau să deschid mai multe restaurante, mai multe hoteluri și mai multe business-uri în acest domeniu Horeca.
Dar apartamente, case, terenuri nu achiziționezi?
Achiziționez, doar că în momentul de față, având 27 de ani, nu este o perioadă din punctul meu de vedere, optimă să investesc mai mult în venituri pasive. Adică să bag, ca idee, 200.000 EUR într-un apartament care să genereze 7-800 EUR pe lună. Și prefer ca cei 200.000 EUR să îi aloc către o investiție în care se produc mai mulți bani. Investițiile imobiliare și investiții serioase și sigure pe termen lung. Doar că îți blochezi o sumă de bani pe care, din păcate, nu poți să generezi mai mult din ea.
Ai făcut școli în sensul acesta? Cursuri, Universități?
Da, am terminat o Universitate în America, o școală care este foarte recunoscută în America ca Business. Antreprenorială este numit în America. Acolo am avut profesori care… toți erau multimilionari. Și te învață. Știi cum e, una e să te învețe un profesor care, din păcate, nu a plătit în viața lui un angajat, alta este să te învețe un om care are un imperiu în spate.
Cum erai în copilărie?
În copilărie… chiar pot să spun că caracterul pe care l-am, educația pe care am primit-o și caracterul pe care mi l-au format părinții mei, a fost extrem de important. Pentru că nu pot să te mint. Am fost un copil căruia nu i-a lipsit nimic. Asta am spus și în mediul online. Niciodată nu am spus că am fost un bărbat sau un copil, în copilărie, care a plecat de la a avea nimic, la a avea totul. Nu, mie mi s-a oferit totul, dar am învățat cel mai important lucru, valoarea banului.
Eu, la 13 ani și jumătate, am ales să plec în România și am jucat baschet la Galatasaray. Dacă voiam să trăiesc în tot confortul, rămâneam în România, dar am plecat în Turcia, neavând nimic acolo. Pentru mine, părinții mei sunt cei mai minunați. Părinții mei sunt totul. Părinții mei au renunțat la tot pentru a crea visul. Și părinții mei n-au ratat niciun meci în România. Adică asta am învățat și eu foarte mult, de asta am spus că pentru mine, familia înseamnă totul și când zic totul este mai important decât orice lucru în parte.
Caius Covrig, sportivul român care a lăsat America pentru Bușteni!
Din păcate, am văzut foarte, foarte multe familii destrămate în toată lumea, iar pentru mine….. nici n-am ce să spun. Mama mea e ca sora mea mai mare, iar tatăl meu, ca fratele mai mare. Pot să spun că… ca în orice familie, ne contrazicem, dar niciodată nu ne certăm. Ei fiind și oameni de business, fiind generații diferite, ne consultăm, da. Adică eu vin cu o idee, dar tot timpul ajung la concluzia mea, pentru că eu văd lumea, să zicem așa, business-ului diferit. Pentru că suntem în 2023.
Ei acum au ajuns la un nivel la care își permit să spunem așa, să nu mai muncească de dimineața până seară, doar că și ei sunt workaholici. Ce înseamnă chestia asta? Iubesc să muncească cum sunt și eu. Dar pot să spun că le datorez totul pentru că și ei au făcut totul pentru mine, ba chiar mă și emoționez când vorbesc, adică față de alte întrebări…. pentru că părinții pentru mine sunt totul și le datorez totul, pentru că, știi cum e, părinții nu-ți alegi, te naști cu ei.
Si pot să spun că mi-a oferit cea mai frumoasă copilărie și cea mai frumoasă educație de care eu aveam nevoie. Pentru că, știi cum e, poți avea toți banii din lume, dacă nu ai educație, nu contează absolut deloc.
Cel mai prețios sfat pe care l-ai primit de la ei sau de la unul dintre ei?
De la tatăl meu, chiar am avut un citat care a bubuit în mediul online, zic bubuit, așa că este un cuvânt mai folosit. Tata mi-a zis așa, “tati, sunt unii oameni atât de săraci, încât tot ce au… sunt banii”. Și mi-a zis că familia este cea prioritară, pentru că trebuie să-ți înțelegi echilibrul. Cu cât ajungi mai sus, cu atât îți dai seama că nu ai nimic. Pentru că cunoști oameni din ce în ce mai sus. Tu stabilești echilibrul. Niciodată nu o să ai succes, pentru că fericirea nu ți-o hrănești cu bani. Banii sunt o unealtă, să deservești viitorul, dar știi că trebuie să te și oprești până ajungi la un punct.