Evită acest ulei! Nu este bun pentru gătit pentru că devine toxic la temperaturi mari
Evită acest ulei! Nu este bun pentru gătit pentru că devine toxic la temperaturi mari.
Folosiți ulei de floarea soarelui sau vegetal dacă prăjiți alimente. Uleiurile se comportă diferit atunci când sunt încălzite, ceea ce face ca unele dintre ele să fie nepotrivite pentru prăjit.
Evită acest ulei
Uleiul de măsline extravirgin, de exemplu, este plin de antioxidanți și compuși benefici, dar este mai bun pentru dressinguri pentru salate sau pentru a fi stropit peste alimente, decât pentru prăjit, datorită rezistențe sale scăzute la temperaturi. Grăsimile din ulei încep să se descompună și se eliberează compuși nocivi care pot face ca uleiul să aibă un gust amar, ars sau neplăcut.
Dar pentru prăjirea unor preparate precum cartofii prăjiți sau peștele pane, uleiul vegetal sau de floarea-soarelui este cel mai bun, deoarece rezistă la temperaturi mai ridicate fără a se descompune.
Profesorul Forouhi spune că studiile pe termen lung privind sănătatea arată că uleiurile vegetale „fără excepție, sunt asociate cu rezultate mai bune pentru bolile cronice”.
Ce uleiuri ar trebui să folosim?
Dacă sunteți în căutarea unei strategii simple în bucătărie, pentru gătitul de zi cu zi, uleiul de floarea soarelui sau de rapiță sunt accesibile, sănătoase și versatile. Puteți folosi și un ulei de măsline simplu.
Pentru salate și finisaje, uleiul de măsline extravirgin adaugă însă aromă și beneficii pentru sănătate. Pentru prăjit în baie de ulei, ar trebui să folosiți un ulei care rezistă la temperaturi ridicate, cum ar fi cel vegetal sau cel de floarea soarelui.
De asemenea, pentru varietatea aromelor, deși este posibil să nu aibă aceleași beneficii pentru sănătate ca uleiul de măsline, puteți folosi uleiuri de susan, de cocos sau de avocado pentru mâncăruri reci.
Profesorul Forouhi recomandă însă folosirea mi multor tipuri de ulei, „care vor aduce beneficii pentru sănătate”.
foto: social media