Efectele fumatului: gușă polinodulară voluminoasă și hipertiroidie severă. Cum arata pacienta tratata la Spitalul Universitar Bucuresti

10 04. 2019, 14:18

Efectele fumatului: gușă polinodulară voluminoasă și hipertiroidie severă. Medicii de la Spitalul Universitar de Urgență București au avut un caz socant. O femeie in varsta de 57 de ani, din Capitala, s-a prezentat la ei cu gatul umflat si rosu. Aceasta a fost diagnosticata cu gușă polinodulară voluminoasă și hipertiroidie severă.

Femeia a fost indrumata la Secția de Chirurgie Toracică de la SUUB. Fumatoarea de 57 de ani urma un tratament endocrinologic din septembrie 2018. In ultimele 3 luni, gusa ei s-a marit, a inceput sa fie ragusita, simtea ca se sufoca si avea dureri la inghitit.

Efectele fumatului: gușă polinodulară voluminoasă

Efectele fumatului gușă polinodulară voluminoasă și hipertiroidie severă. Cum arata pacienta tratata la Spitalul Universitar Bucuresti

Cei de la ORL i-au dat un diagnostic oribil. „Tumoră tiroidiană gigantă probabil malignă, cu invazie intertraheo-esofagiana. Adenopatie spinală stângă. Sindrom Gerhardt. Hipertiroidism sever (în limbaj simplificat – cancer tiroidian cu invazia căilor respiratorii și digestive).

Echipa chirurgicală mixtă ORL- Chirurgie toracică a practicat ablația radicală a tumorii tiroidiene gigante, evidare ganglionară spinală stângă, traheotomie de necesitate (adică s-a îndepărtat toată tumora și s-a montat tub traheal pentru respirat, având în vedere paralizia corzilor vocale prin invazia tumorală a nervilor recurenți)”, se arata pe pagina de Facebook a spitalului.

Fumatoare de 57 de ani, cu gușă polinodulară voluminoasă și hipertiroidie severă

Medicii au operat-o timp de cateva ore. Femeia va urma radioterapie si chimioterapie

Medicii au operat-o pe femeie timp de 9 ore. Evolutia ei este lenta, dar favorabila. Femeia este constienta si coopereaza cu medicii. Va face radioterapie si chimioterapie, la 6-8 saptamani de la operatie.

  • ”Malignizarea (transformarea în cancer a gușii) este o complicație care apare la gușile vechi neglijate, de unde rezultă concluzia că orice mărire a glandei tiroide necesită consult și investigații, ca primă etapă prin medicul endocrinolog care stabilește tratamentul și, la nevoie, îndrumă pacientul către chirurg”, spune dr. Daniela Vrînceanu, medic coordonator Compartiment ORL din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.