Din nou cutremur în România. L-ați simțit?

Publicat: 23 Jun. 2021, 08:29 Arhiva
Din nou cutremur în România. L-ați simțit?

Un nou cutremur cu magnitudinea de 3,3 a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, în judeţul Vrancea.  Seismul s-a produs la ora 3.29, informează Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut magnitudinea de 3,3 grade pe Richter şi s-a produs la adâncimea de 78 kilometri. Seismul s-a produs în apropierea oraşelor Braşov, Bacău, Ploieşti, Galaţi și Bucureşti.

Ce spun specialiștii despre un cutremur major

Gheorghe Mărmureanu a făcut o serie de declarații despre posibilitatea existenței unui cutremur major în România. În acest moment nu se pune problema unui seism la fel de mare precum cel din 4 martie 1977, iar activitatea seismică din Vrancea este monitorizată constant.

„E absolut normală. Anul trecut, în ianuarie, a fost un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către la Galați, Chișnău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod curent. În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă. Aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa. Datele noastre confirmă altă observație că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a afirmat Mărmureanu, arată Gândul.ro.

Sursa foto: Arhiba Ciao

Publicat: 23 Jun. 2021, 08:29 Arhiva
Pe aceeași temă