Dieta de toamnă. Specialistul nutriționist îți spune care sunt cele mai indicate alimente pe care să le adaugi în dieta ta acum
Dieta de toamnă intră în vigoare zilele acestea. Cam acesta este sfatul nutriționistului care ne îndeamnă să facem câteva schimbări în dietă dacă vrem să fim sănătoși.
Schimbare de sezon. Schimbare de dietă. Cam aceasta este abordarea din punct de vedere al nutriției. Dieta de toamnă, obligatoriu, trebuie să conțină o serie de legume și fructe specifice. Te întrebi de ce?
„Organismul uman trebuie, pe de o parte, să fie pregătit pentru sezonul rece ce va să vină. Pe de altă parte, este evident că trebuie să facem o „curățenie” după desfrâul din timpul verii. Somn mai puțin, zahăr mai mult, poate și ceva băuturi alcoolice în exces. Simplist vorbind: organismul a fost chinuit și acum a venit vremea să-l pregătim pentru un șoc important: adaptarea la sezonul rece.
Este dovedit faptul că, pentru organismul nostru, adaptarea de la cald la rece și de la rece la cald presupune un efort considerabil. Sigur, în vremurile de demult acest impact era mult mai puțin puternic pentru că mediul era ceva mai prietenos. Acum, când suntem bombardați de chimicale este un MUST să fim ceva mai conștienți și mai conștiincioși cu noi înșine.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.
Acestea fiind spune, l-am rugat pe specialistul Clinicii Masaya să ne facă o listă cu o serie de alimente recomandate să le adaugi în dieta ta acum.
Dieta de toamnă. Specialistul nutriționist îți spune care sunt cele mai indicate alimente recomandate să le adaugi în dieta ta acum.
1. Mierea este aliment minune. Ea te ajută să tratezi inflamațiile și îți menține sănătatea gâtului la nivel optim. În plus, mierea vine cu proprietăți antioxidante și antifungice.
2. Usturoiul este antibiotic natural și, pe lângă asta, conține o serie importantă de compuși sulfuroși. Alicina, de exemplu, inhibă dezvoltarea mai multor tipuri de bacterii, inclusiv stafilococi.
3. Ceapa, asemenea usturoiului, îți oferă protecție împotriva bacteriilor. Principala ei armă este quercitina, un puternic antioxidant. Nu uita că usturoiul și ceapa se consumă în stare crudă.
4. Ceaiul verde, bogat în L-Teanină și flavonoide, oferă rezistență organismului împotriva atacurilor virale și bacteriene care au loc la începutul sezonului rece.
5. Dovleacul este o sursă importantă de vitamina A, care face parte din clubul select al „vitaminelor imunității”. Pe lângă aceasta, dovleacul mai conține vitaminele C și E.
6. Varza, conopida și broccoli au un puternic efect antioxidant asupra ficatului, destul de obosit în sezonul cald. Consumul lor ajută sistemul imunitar să identifice și să neutralizeze virușii și bacteriile.
7. Măceșele sunt bogate în vitamina C. De aceea, este foarte important ca acestea să fie consumate în stare crudă. Nutriționistul Wasim Nazer îți recomandă să le infuzezi în apă fierbinte după ce le spargi în prealabil. După câteva minute, poți să bei produsul astfel obținut.