Dezlegare la peste. Ce semnifica aceasta zi
Dezlegare la peste. Se mentioneaza prezenta acestei dezlegari inca din vechime. Insemnatatea ei este multipla. In primul rand, dezlegarea la peste este privita ca o mangaiere acordata credinciosilor prin prezenta in Biserica a Mantuitorului Hristos, o bucurie si o celebrare a Mantuitorului, care a fost simbolizat in primele veacuri ca Peste, literele acestui cuvant in limba greaca ICHTIS – fiind initialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mantuitorul”.
Apoi, Hristos si-a ales apostolii dintre pescari, a asemanat misiunea crestina cu o prindere de peste, asa ca pestele are o semnificatie teologica remarcabila in crestinism.
Dezlegare la peste. Care este semnificatia dezlegarii la peste
Zilele de post care au aceasta dezlegare nu sunt nicidecum zile de incalcare a postului, ci zile de post cu mangaiere, in care postirea ca jertfa ascetica se combina cu bucuria prezentei Mantuitorului in mijlocul credinciosilor.
In perioada Penticostarului (de la Inviere la Duminica tuturor Sfintilor) miercurea si vinerea se posteste cu dezlegare la peste. Apoi in Postul Craciunului, dupa Intrarea in Templu a Maicii Domnului, sambata si duminica se face dezlegare la peste. De asemenea la marile sarbatori care cad in timpul postului (ex: Buna Vestire, Intrarea in Ierusalim a Mantuitorului etc.) Biserica dezleaga la peste combinand postirea cu mangaierea.
Reteta pasta de peste
Pasta de peste este un aperitiv extrem de gustos si nelipsit de la mesele festive.
Ingrediente Pasta de peste
1 conserva – ton in ulei de masline (160 gr) , 1/2 ceapa rosie medie , 80 gr unt ( la temperatura camerei), 2 fire patrunjel verde, 1/2 lingurita zeama de lamaie, sare si piper dupa gust.
Mod de Preparare Pasta de peste
Scurgem uleiul si maruntim bucatile de ton.
Adaugam ceapa rosie taiata marunt, untul, patrunjelul taiat marunt, zeama de lamaie , sare si piper dupa gust.
Mixam pana obtinem o compozitie omogena.
Se serveste cu paine prajita.