De ce sare popcornul? Procesul stiintific ce are loc in fiecare boaba de porumb
De ce sare popcornul atunci cand e facut in ceaun sau la microunde? Ei bine, cercetatorii francezi Emmanuel Virot şi Alexandre Ponomarenko au studiat pe îndelete fiecare stadiu. Acestia au vrut sa inteleaga ce se întâmplă din punct de vedere ştiinţific. Si au aflat procesul cu ajutorul unor camere video.
Specialistii au dezvaluit mecanismul prin care floricelele sar, se desfac si fac zgomot. Si totul tine de un singur lucru: vaporii cu apa din fiecare boaba de porumb. Nivelul lor este diferit, de la fiecare soi de porumb la fiecare boaba de pe un cocean. Acest lucru variaza in functie de recolta sau pozitia boabei pe cocean.
De ce sare popcornul – ce se intampla
Cand temperatura trece de 100 grade, umezeala din boabe se transforma in aburi. Cand temperatura ajunge la 180 grade, presiunea din boabe creste foarte mult. Depaseste de 10 ori valoarea presiunii atmosferice inregistrata la nivelul marii. Presiunea face ca exteriorul, coaja boabei, sa crape. Interiorul bogat in amidon creste in volum.
De ce sare popcornul – temperatura optima
Primul lucru care apare după crăparea coajei e structura ca un membru, numita „picior”. Energia din bobul fierbinte e transmisă piciorului din amidon. Apoi apasă peretele fierbinte al vasului în care se pregătesc floricelele. Asa se trimite bobul de porumb în aer si la cativa cm inaltime.
Experţii cred că sunetul este produs de eliberarea bruscă a aburului sub presiune. După ce porumbul explodează, o scădere bruscă a presiunii transformă cavităţile din interiorul boabelor în cutii de rezonanţă acustică.
Sursa: mediafax.ro