De ce NU este bine să mănânci cozonacul cald. Mihaela Bilic avertizează: ”Poate provoca arsuri și…”
Mihaela Bilic a dezvăluit motivul pentru care nu este bine să mâncăm cozonacul cald. Există consecințe care se răsfrâng asupra organismului nostru.
Nu este bine să mănânci cozonacul cald! Principalul motiv este că ne vom confrunta cu o digestie grea. În cozonacul fierbinte, drojdia din aluat încă acționează, mai exact, se află în procesul de fermentare. Procesul de fermentare creează disconfort la nivelul stomacului și vor apărea senzaţiile de balonare şi de arsură.
Dr. Mihaela Bilic recomandă consumul cozonacului la 24 de ore după ce a fost scos din cuptor. După acest termen, procesul de fermentare a drojdiei este finalizat.
”Poate provoca arsuri și indigestie, mai ales dacă e mâncat cald, proaspăt scos din cuptor. Asteptați pâna a doua zi (dacă rezistați), la 24 ore drojdiile își termină fermentația și nu mai dă arsuri. Tot prost cade și dacă nu e bine crescut/bine copt, nu pentru că gospodina ar fi de vină, ci pentru că îți trebuie un cuptor tare bun, care să coacă domol, pe îndelete, fără să ardă – coptul e câteodată mai important decât compoziția/aluatul. Fiți blânzi și la capitolul umplutură, din cauza nucii cu zahăr putem dubla valoarea energetică, de aceea panettone (care e doar cocă simplă cu stafide) are sub 300cal”, a explicat pe Instagram Mihaela Bilic.
De asemenea, trebuie să fim atenți și la aluat. Nutrebuie să adăugăm prea mult ahăr și ulei. Aceste două ingrediente, puse în exces, vor împiedica aluatul să crească.
”Nutritiv, putem spune că, spre deosebire de pâine, care are 230cal în medie, cozonacul ajunge la 350cal. Deci nu putem să-l acuzăm că ar fi un desert periculos, ci mai degrabă un produs de panificație decât de cofetărie”, mai transmite dr. Mihaela Bilic.
Rețeta de cozonac pufos a lui Florin Dumitrescu
Cozonacul este nelipsit de pe masa de sărbători, așa că este musai ca toate gospodinele să știe această rețetă. Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul celui mai pufos cozonac de Crăciun. Se prepară ușor și iese delicios!
Ingrediente:
- 500 de grame de făină
- 2 ouă
- 20 g drojdie
- 150 ml lapte
- 100 ml apă
- 400 g miez de nucă
- 1 coajă de portocală
- 100-150 g zahăr brun
- 200 g unt
- 1 linguriță de scorțișoară
- 2 de cuișoare.
Mod de preparare:
Rețeta de cozonac a lui Chef Florin Dumitrescu este foarte simplă. Pentru început, trebuie să amestecați făina cu untul până rezultatul devine unul nisipos. Într-un alt recipient, se amestecă laptele cu drojdia, un gălbenuș de ou și o lingură de zahăr brun. Ulterior, conținutul obținut se amestecă bine până când se topește drojdia.
Apoi trebuie să omogenizați cele două părți și să nu frământați foarte mult. După aceea, aluatul se pune la frigider pentru 20 de minute. Apa, în care se adaugă restul de zahăr brun, se pune la foc, timp în care nuca trebuie sfărâmată împreună cu cele 2 cuișoare. Important este să nu se facă unt.
Nuca se amestecă cu siropul, scorțișoara și coaja de portocală. După aceea, aluatul se întinde subțire, se pune peste umplutura cu nucă, apoi se închid capetele și se rulează. Rulada se pune la rece pentru 30 de minute, iar ulterior se unge cu ou și se înțeapă din loc în loc, ca să se poate coace și la interior. Cuptorul se incinge la 160 de grade și va fi gata de 40-45 de minute. Apoi puteți să vă bucurați de acest preparat delicios alături de oamenii dragi!
SURSA FOTO: Social Media