De ce este indicat să consumi ovăz la micul dejun. Nutriționistul Wasim Nazer îți spune care sunt beneficiile
Să consumi ovăz la micul dejun pare să fie una dintre cele mai corecte abordări alimentare pe care le poți avea fie că vrei să slăbești, să te menții sau să câștigi câteva kilograme în plus. Nutriționistul Wasim Nazer explică pe îndelete suma întreagă de beneficii pe care le are această cereală atât de intens promovată de toți cei care explică principiile unei alimentații sănătoase.
De ce este indicat să consumi ovăz la micul dejun. Nutriționistul Wasim Nazer îți spune care sunt beneficiile
„Ovăzul este o cereală integrală, adesea consumată la micul dejun sub formă de porridge, datorită numeroaselor beneficii pe care le aduce organismului. Datorită procesului de producție blând, aproape toate substanțele nutritive din compoziția fulgilor de ovăz rămân active. Din acest motiv, fulgii de ovăz sunt un ingredient de bază în multe preparate vegane și nu numai. În plus, ovăzul nu conține gluten, asta dacă nu a fost contaminat cu grâu în timpul procesării, fiind recomandat persoanelor care suferă de alergii sau de intoleranță la gluten.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.
Ovăzul poate fi consumat în mai multe feluri. De la simplu, adăugat în lapte de vacă sau lapte vegetal, la porridge din fulgi de ovăz cu banane, omletă cu fulgi de ovăz, clătite cu fulgi de ovăz sau shake cu fulgi de ovăz și fructe.
Din punct de vedere caloric, 100 de grame de fulgi de ovăz conțin 389 calorii, 8% apă, 16.9 grame de proteine, 66.3 grame de carbohidrați, 10.6 grame de fibre și 6.9 grame de grăsimi, ceea ce-l fac să fie o alegere fericită chiar și pentru cei care vor să slăbească.
În plus, în compoziția fulgilor de ovăz se găsesc trei tipuri de amidon, care acționează diferit de amidonul din alte cereale. Primul tip de amidon se găsește în proporție de 7%, este descompus cu ușurință și se absoarbe sub formă de glucoză. Cel de-al doilea tip de amidon (22%) se digeră mai lent, iar amidonul rezistent (25%) funcționează precum fibrele: stimulează digestia și îmbunătățește sănătatea intestinului.
Alți compuși ce se găsesc în fulgii de ovăz sunt aventramidele, compuși fenolici specifici ovăzului cu puternice proprietăți antioxidante. Aceștia contribuie la reducerea inflamațiilor de la nivelul arterelor, reglând presiunea arterială.
Din compoziția fulgilor de ovăz nu lipsesc nici vitaminele și mineralele. Printre cele mai importante se numără vitaminele B1, B5 și E, acidul folic, magneziul, fosforul, cuprul, fierul și zincul.
„Date fiind acest conținut complex de vitamine și minerale, este evident că fulgii de ovăz dacă sunt consumați corect, feresc organismul de o serie întreagă de probleme de sănătate.”, continuă specialistul.
Care sunt beneficiile consumului de fulgi de ovăz?
Protejează inima datorită antioxidanților care previn apariția afecțiunilor cardiovasculare, iar fibrele dietetice din compoziția lor contribuie la scăderea colesterolului “rău” (LDL), fără a modifica nivelul colesterolului “bun” (HDL).
Contribuie la ameliorarea diabetului de tip 2. Beta-glucanul, o fibră solubilă din fulgii de ovăz, contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, potrivit cercetătorilor canadieni.
Stimulează imunitatea în fața infecțiilor. Beta-glucanul din compoziția ovăzului ajută neutrofilele să ajungă mai repede în zona în care există o infecție în corp și le îmbunătățește capacitatea de a elimina bacteriile care au dus la apariția infecției.
Îmbunătățesc calitatea somnului. Aminoacizii și alți nutrienți din fulgii de ovăz stimulează producția de melatonină, un hormon prezent în organism care induce somnul.
Mențin senzația de sațietate. Beta-glucanul din compoziția fulgilor de ovăz ajută la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp, potrivit oamenilor de știință din Danemarca.
Cresc nivelul de energie. Întrucât carbohidrații sunt sursa principală de energie a organismului, specialiștii recomandă consumul de ovăz pentru un tonus bun. Carbohidrații din compoziția fulgilor de ovăz sunt descompuși mult mai lent în organism, spre deosebire de carbohidrații din alte alimente, ceea ce înseamnă că nu cresc rapid nivelul zahărului din sânge așa cum se întâmplă, spre exemplu, în cazul consumului de dulciuri.