De ce a fost atât de frig în luna iunie 2020. Ce se întâmplă cu vremea din iulie, potrivit meteorologilor
Luna iunie e aproape de final și odată cu ea se va termina și prima lună de vară, cel puțin din punct de vedere calendaristic. Vremea nu a fost deloc prietenoasă în iunie. A plouat aproape zilnic, iar temperaturile au fost mult mai mici decât cele normale pentru această perioadă. Meteorologii au făcut deja și prognoza pentru luna iulie.
De ce a fost frig în luna iunie
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că încălzirea globală a dus la modificări substanțiale ale temperaturilor în ultimii ani. În România, nu mai există de ceva timp cele patru anotimpuri. Nici anul acesta nu face excepție de la regulă. După ce iarna a fost aproape inexistentă, a urmat o perioadă cu temperaturi mai ridicate față de nivelul normal al lunilor de primăvară.
Și când toată lumea se gândea că odată cu venirea verii vremea se va încălzi considerabil, luna iunie a adus multe surprize neplăcute, din păcate. Valorile termice au fost mai mici decât cele normale pentru prima lună de vară. În plus, cantitatea de precipitații a fost exagerat de mare în aproape toată țara.
În multe zone au avut loc și fenomene meteo extreme, iar meteorologii au anunțat coduri galbene și portocalii de furtuni și grindină. Nici Bucureștiul nu a fost ocolit. A plouat torențial aproape zilnic în luna iunie și au avut loc frecvente descărcări electrice. Motivul acestor fenomene meteo neobișnuite pentru această perioadă a anului îl reprezintă distribuția maselor de aer la nivel global și proximitatea fronturilor atmosferice.
Ce anunță meteorologii pentru luna iulie
Nici a doua lună de vară nu va începe cu temperaturi prea ridicate. În prima parte a lunii iulie, vremea va fi tot instabilă, mai ales în partea de nord a țării, dar și la munte. Anumite zone vor fi în continuare afectate de fenomenele meteo extreme. Se vor semnala vijelii în Crișana, Banat, dar și în vestul Olteniei.
După jumătatea lunii iulie, temperaturile vor fi normale pentru această perioadă a anului și chiar vor fi și câteva zile de caniculă, mai ales în sud-estul țării. Va mai ploua doar în zonele intracarpatice, astfel că în restul regiunilor cantitățile de apă vor fi chiar deficitare.
În țara noastră, anul trecut a fost cel mai călduros din toată istoria măsurătorilor meteo. Specialiștii avertizează în continuare că și 2020 va fi la fel, dacă nu chiar mai rău. Chiar dacă vara a debutat cu ploi și vreme instabilă, următoarele luni vor aduce cu ele și caniculă în toate zonele țării.