Dan Negru a experimentat ”delicii” chiar în locul în care a izbucnit coronavirusul! ”Am mâncat șerpi și gândaci”

Publicat: 31 oct. 2021, 20:06 Autor: Dora Bazavan Vedete

Amator de vacanțe exotice, Dan Negru a experimentat ”delicii” chiar în locul în care a izbucnit coronavirusul! Fără să-și imagineze vreo clipă pericolul din piețele umede, prezentatorul ne-a mărturisit, printre multe altele, detalii fascinante despre această experiență trăită în China! 

Reporter: Ai fost de mai multe ori în China! Ai vrut doar să vizitezi și să o descoperi ca și țară?

Din toate, rămân amintirile și poveștile. La capăt de drum nu ne amintim zile ci clipe. Asta e motivul pentru care-mi plac călătoriile și dacă m-a enervat ceva în perioda asta e tocmai faptul că au pus pe butuci amintirile. Călătoriile lasă amintiri și asta s-a întâmplat. Au băgat în faliment cea mai frumoasă fabrică a omului: fabrica de amintiri. Am vizitat multe țări până să înceapă nebunia, și nu de puține ori mă hrănesc cu amintirile acelor vacanțe. Clipe, nu zile.

Dan Negru a experimentat ”delicii” unde a izbucnit coronavirusul

Ce ciudățenii ai încercat acolo, ca și mâncare? Cum stau cu igiena?

Sunt fanul locurilor exotice și mă uit la show-urile tv românești filmate în țări exotice. Îmi pare rău că televizunile aleg doar show-uri de umilință. Produsele de tip Pekin Expres sau Temptation Island sunt numite în industria tv „humiliting show” (show-uri de umilință) pentru că-i pun pe concurenți în situații stânjenitoare, umilitoare. Dar piața TV e plină și de formate cool și curate filmate în locuri exotice.

Îmi plac locurile alea și sunt sigur că o să vină și vremea acestor formate tv. La fel e și China sau orice altă țară. Găsești exoticul curat și exoticul murdar. Am fost în China cu puțin timp înainte să explodeze nebunia virusului. Și am mâncat șerpi și gândaci din celebrele „piețe umede” de unde se spune că ar fi izbucnit virușii. Dar, uite, supraviețuiesc.

Dan Negru: ”Nu cred că o să trecem ușor criza care vine”

Cum crezi că a pornit acest virus mortal?

Pe mine cel mai tare mă neliniștește faptul că nimeni nu spune cum se va termină. Nu există o explicație a începutului și nu există un orizont al sfârșitului. Nimic nu e mai deprimant. În schimb, toți au opinii, păreri.

Se vorbește tot mai mult de o inevitabilă criză financiară, tu te ai pregătit pentru asta? Cum stai în acest sens?

Nu e nimeni pregătit, și dacă ai minime cunoștințe economice, sau măcar un bun simț nazal poți să vezi că vine urgia financiară. Ori se va schimba piața monetară radical și implicit toate celelate raporturi economice, ori vine mama tuturor crizelor, cum a spus Roubini. Mă dezamăgește tot ce înseamnă politic în România. Dar e normal așa, vremurile grele au dat mereu conducători slabi.

Nu cred că o să trecem ușor criza care vine. Pentru că încrederea a dispărut. Am văzut hoți care au devalizat statul și au rămas milionari. Am văzut jafuri publice rămase nesancționate, așa că nu mai am încredere. Nu spun asta din populism politic. Mi s-a propus în ultimii doi ani să intru în lumea politică pe diferite funcții și scaune. Și am refuzat mereu categoric. Nu mă pricep și nu vreau. Fără niște echipe bune în conducere, șandramaua se va prăbuși. Și se va prăbuși cu zgomot.

Dan Negru vrea să investească în televiziune

A fost un domeniu străin în care te-ai gândit să investești dar nu ai vrut 100% să investești?

Nu am investit deloc în piața TV care-mi e un domeniu cunoscut dar niciun brand TV nu a investit în TV. Brenciu, Andreea Marin, Răduleasca, niciun brand TV consacrat nu a investit în TV. Asta trebuie să-i pună pe gânduri pe mulți. Am întâlnit consultanți străini TV care m-au întrebat nedumeriți cum de marile nume din TV care au și adunat bani de -a lungul carierei nu au reinvestit în TV.

În Italia, Spania, America asta e o normalitate. La fel e și-n cinema, nu mai departe de Alec Baldwin despre care vorbesc toți zilele astea. El filma la o producție de cinema unde era implicat ca bussines, nu doar ca actor.
În Europa de est era altceva. Era un risc enorm să intri într-o lume în care afacerile și șmecheriile erau mai importate decât bucuria televiziunii.

E de ajuns să vezi istoria televiziunii din România de după Revoluție și să-i numeri pe cei care au avut probleme cu legea sau cu moralitatea. Dar, gata. Eu cred că perioda aia a trecut și de asta o să încerc să fac și eu pasul ăsta, al investiției în televiziune. Un domeniu care nu-mi e străin, dar în care n-am avut curajul până acum să investesc nimic. Nu doar eu, ci toți cei care am făcut televiziune.

Dacă  ți s-ar permite să dai o lege rapidă în țara asta, care ar fi?

Una despre moralitate. Nu elitele, nu profesioniștii ne lipsesc ci oamenii morali. Pe ăștia îi crește familia, mamele, școala sau biserica. Toate împreuna au cam eșuat. Lipsesc reperele morale. Așa cum în breasla mea, Cristian Țopescu era un reper moral. Sau Valeriu Lazarov. Mie de elitele morale mi-e doar și nu de alea profesionale. Aș da o lege să creștem oameni morali. Știu, e utopie dar ăștia ne lipsesc.

”Aici a greșit statul: a avut în conducere mereu oamenii slabi”

De ce crezi că în România liderii antivaccin au câștigat atât de mult teren?

Nu înțeleg despărțirea asta a societății. N-am crezut că o să mai văd mineriade în România. Orice ai spune ești folosit ca armă de ceilalți. E o ură generalizată pe subiectul ăsta și mă mâhnește. Vaccin-autovaccin e subiectul care a despărțit  familii și prieteni. Aici a greșit statul: a avut în conducere mereu oamenii slabi care n-au știut să ne adune laolaltă, de oricare parte am fi. Eram mereu pe baricade, români contra români. Asta vreau de la statul român, să ne aducă laolaltă. Ura e generalizată și nu cred că va trece ușor.

Ura nu este niciodată domolită prin ură. Minulescu are o vorbă bună pe care aș pune-o peste tot în România de azi :
„Ei mă urăsc că nu-s ca ei,
Eu îi iubesc că nu-s ca mine.”

Acum câteva zile pe Facebook ai spus așa: „Aud mereu vorba aia populistă:  „suntem toți în aceeași barcă!” Aiurea! Nu suntem în aceeași barcă ci pe aceeași apă. Și unii au iahturi, alții bărci și alții se îneacă. E made în România”. Tu ești în afara pericolului pe barca ta?

Deloc. Nu e nimeni liniștit așteptând furtună care vine. Dar am primit mult hate pe FB sau pe YT în urma postărilor care adeseori nu sunt pe placul multora. N-am o problemă cu asta. Dimpotrivă, mă bucur că pe online pot să fiu altul decât pe TV. Mă bucur că oamenii pot să descopere și altceva la mine. Fără online, rămâneam un încuiat fără opinii care se hăhăie la televizor. Online însă mi-a arătat și vedete care păreau inteligente. Dar în spatele cărora am descoperit niște minți plate care postează poze cu pisici.

”Lumina de la capătul tunelului o văd doar găștile”

Crezi că noi, românii, o să mai vedem luminița de la capătul tunelului?

Cred că fiecare e pe cont propriu alături de familie, de cei dragi. Atât. Asta când vine vorba de oamenii normali. În rest, România e plină de găști care au distrus tot ce înseamnă meritocrație. O să-ți povestesc cândva despre găștile din meseria mea. Despre lupta mea cu ele. Dar în televiziune e la fel ca peste tot, ca-n în orice meserie. Suntem o țară a găștilor. De asta, lumina de la capătul tunelului o văd doar găștile. Ceilalți, cei simpli, bâjbâie în întuneric.

Cum stai cu filmările pentru Revelionul anului la Antena 1? Ai început deja treaba pentru audiență?

Ți-o spun în premieră, tocmai am ieșit dintr-o ședință în care am discutat despre al 22-lea meu Revelion.
Așa că, da. Se va face. Văd deja că e plin online de memeuri și glume despre Revelionul lui Negru. De fapt, brandul ăsta de reper în Revelioane, vorba asta care a intrat în limbaj popular „fac revelion cu Negru” i le datorez online și nu televiziunii. Televiziunea doar a găzduit Revelioanele mele. Dar online a creat marketingul. 22 de ani nu e deloc puțin lucru și mă bucură că sunt generații întregi care au crescut cu programele mele de Revelion.

Cum sunt ai tăi, copiii, familia? Ați ținut totul bine sub control până acum? 

Liniștiti. Tot ce îmi doresc de la ei e să-și păstreze moralitatea. Va fi o pasăre rară moralitatea în anii care vin. Pentru că generațiile de azi văd exemple proaste de la părinții lor. Văd că dacă furi și stai în arest e cool, ești șmecher, societatea nu-i înfierează pe nemernici, ci le dă putere. Văd că dacă minți ajungi sus. Dacă păcălești, câștigi bani, așa că generațiile care vin vor fi lipsite de moralitatea pe care părinții n-o mai au. Mai cred însă că niciodată caracterele nu vor dispărea. Sunt optimist.

 

 

Publicat: 31 oct. 2021, 20:06 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă