Cutremur în învățământ: părinții nu mai pot alege învățătoarea! Ce va presupune de acum înscrierea copiilor la școală
ISMB – Inspectoratul Școlar al Municipiului București a luat o decizie care îi va supăra pe părinți.
Dacă până acum părinții își puteau aduce copiii la școală cu gândul că ar fi putut să îi înscrie acolo unde își doresc, de acum totul se va schimba.
Astfel, ISMB a decis ca înscrierile la clasa pregătitoare să se înfăptuiască pe criterii aleatoare. Sau, mai mult decât atât, prin distribuirea alfabetică a celor mici pe clase sau prin tragere la sorți.
”În metodologie nu scrie nicăieri că elevul trebuie înscris la o anumită învățătoare, noi vorbim de o cutumă care s-a împămâtenit. Printr-o recomandare, noi le punem în vedere școlilor să respecte legea. Vom trimite în școli o notă cu titlu de recomandare prin care să le punem în vedere școlilor că trebuie să aibă înainte de prima etapă de înscriere la învățământul primar o procedură clară, transparentă, cu niște criterii bine stabilite de repartizare la clasă”, a declarat Maria Manea, inspector școlar adjunct la ISMB, scrie EVZ.
”Școala are libertatea să își creeze procedura de înscriere punând criteriile pe care le discută și pe care le aprobă în Consiliul de Administrație. Că e alfabetică, că e prin tragere la sorți, cum vor ele”, mai spus Manea.
ISMB a luat decizia clară. Copiii vor fi distribuiți aleatoriu
„Noi le dăm câteva exemple de criterii pe care le-am avea în vedere, inclusiv am spus că le recomandăm ca și repartizarea învățătorilor la clasă să fie făcută tot prin tragere la sorți. Școlile trebuie să facă această procedură de înscriere în scurt timp și să obțină avizul de legalitate de la ISMB pentru ea. Noi după aceea vom merge în școli și vom vedea în ce măsură a fost respectată această procedură. De exemplu, le cerem copiii în ordine alfabetică și vedem dacă înscrierea s-a făcut alfabetic”, a mai precizat inspectorul adjunct al ISMB.
”Pentru că și noi ne confruntăm cu aceeași situație, anul trecut au fost 16.100 de elevi pentru 578 de clase pregătitoare, pentru că aveam semnale clare că așa funcționează unele învățătoare, unele școli, cu liste prestabilite, apoi cu presiuni din partea tuturor și se ajunge la situația în care sunt clase de 38 de copii la pregătitoare și alte clase sunt la polul opus am hotărât să facem și noi același lucru”, a mai spus Maria Manea.