Cum sună alarma în caz de dezastru natural. Reguli esențiale pentru supraviețuire
România a fost zguduită de cutremur, în noaptea de joi spre vineri, la ora 3:26. Iniţial acesta a fost anunţat ca un seism de 5,4, iar ulterior a fost revizuit la 5,2 şi apoi la 5,3. A patra oară, INFP a stabilit că magnitudinea a fost de 5,2.
În cazul unui dezastru natural sau al unui atac, există anumite sunete după care se poate identifica situația.
„Sistemele de alarmare au fost auzite de toată lumea, dar asta nu înseamnă că cetăţenii ştiu ce trebuie să facă şi semnificaţia acestor semnale. În România, există trei tipuri de alarme: la dezastre, aeriană şi pre alarmă aeriană. Putem să deosebim aceste alarme în funcţie de sunetele pe care le auzim. Semnalul de alarmare în cazul dezastrelor se compune dintr-un sunet de cinci secunde cu pauze de 16 secunde între acestea. Semnalul de alarmare în situaţia unui atac aerian constă din trei sunete a câte 32 de secunde cu pauză de 12 secunde şi alarma pre aeriană care se compune din 15 sunete a patru secunde fiecare cu pauză de patru secunde. Există şi semnalul încetării alarmei care se compune dintr-un sunet de două minute“, a explicat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, pentru adevarul.ro.
Potrivit IGSU, avem următoarele tipuri de sunete:
ALARMĂ LA DEZASTRE
– 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele.
– Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauza de 5 secunde între ele.
PREALARMĂ AERIANĂ
– 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde între ele.
– Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 6 secunde între ele.
ALARMĂ AERIANĂ
– 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde între ele.
– Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde între ele.
ÎNCETAREA ALARMEI
– Un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
– Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.
Ce să faci în caz de seism major
Dacă te aflii în pericol sau îți este teamă de obicei, atunci trebuie să te apuci să îți faci kit-ul de supraviețuire. În cazul în care un seism major se va produce, trebuie să ai un plan de urgență pe care să-l știi ”cu ochii închiși”.
Astfel, mai întâi trebuie să cunoașteți clădirea în care vă aflați/locuiți/lucrați – mai ales căile de acces de urgență, scările care dau spre exterior -, să evitați să vă răniți. Totodată, trebuie să aveți mâncare care nu se depozitează în frigider și care nu trebuie să fie gătită. Mâncarea la conservă nu se strică, în principiu, astfel că vă poate oferi un confort dacă sunteți prinși într-un loc și nu puteți ieși.
Pe de altă parte, trebuie să aveţi kit de prim ajutor cu medicamente şi ustensilele necesare tratării unei răni. De asemenea, să aveţi pregătite şi baterii, lanterne, lumânări, sfoară, bandă adezivă, instrumente de scris, briceag, fluier şi să ştiţi mereu unde sunt actele!