Cum se transmite coronavirusul în metrou, autobuz sau tramvai! Ce știai până acum nu mai e de actualitate!
Cum se transmite coronavirusul în metrou, autobuz sau tramvai! Conform unui studiu realizat de autoritățile chineze, un pacient infectat cu coronavirus a îmbolnăvit, în cursul unei călătorii cu autocarul, până la 13 pasageri, șapte dintre ei aproape instant. Virusul se transmite și la 4,5 metri de ”sursă”, a rezistat în aer 30 de minute după ce subiectul a coborât, iar microbii n-au murit patru zile pe sticlă, barele de metal sau lemn!
Hu Shixiong, liderul echipei de la Centrul de Control și Prevenție din Provincia Hunan, a prezentat rezultatul unui studiu realizat pe pacienții unui autocar ce a călătorit în China pe 22 ianuarie. Într-o perioadă în care veștile erau confuze, iar coronavirusul nu fusese anunțat, oficial, ca pandemie, ”pacientul A”, infectat, a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecție.
Rezultatele analizei sunt infricoșătoare, pentru că arată că omul a îmbolnăvit șapte oameni doar în timpul călătoriei (alți patru au fost depistați pozitiv după) dar sunt alarmante și pentru că microbul se transmite la distanțe de 4,5 metri, mult mai mult decât ”limita de siguranță”, rezistă în aer 30 de minute, deși ”pacientul A” a coborât, iar pe lemn, metal ori sticlă ”rămâne” până la patru zile, scrie antena1.ro.
Cum se transmite coronavirusul în metrou! Câți oameni a îmbolnăvit ”Pacientul A”
Trebuie făcută precizarea că vorbim despre o călătorie ceva mai lungă, nu una de câteva minute, între doua stații dintr-un oraș, efectuată cu prilejul Anului Nou Chinezesc (25 ianuarie), când mijloacele de tranport în comun au fost extrem de aglomerate, dar Hu Shixiong spune că modalitatea de transmitere este aceeași.
Până la finele lunii februarie 2020, când studiul a fost terminat, > infectase, in total 13 persoane. Pentru că multe dintre ele au interacționat, între timp, cu alți oameni, nu putem preciza cu exactitate dacă el a fost sursa pentru toți aceștia, dar e clar că vorbim despre un grad mare de risc”. ”Atunci când circulăm cu mijloacele de transport în comun, ar fi bine să purtăm, tot timpul, mască și, în același timp, să evităm contactul cu părțile metalice ori de lemn din autobuze. De asemenea, să încercăm pe cât posibil să nu ne atingem fața”, a mai spus specialistul, care a concluzionat: ”Cu toate acest