Cum se pune varza la murat. Trucuri utile pentru gospodinele incepatoare si nu numai!

17 10. 2018, 20:02

Astazi vom invata cum se pune varza la murat. Nu este greu, dar necesita timp si atentie. Va vom prezenta azi o reteta traditionala de varza murata moldoveneasca. Este veche si nu incurajeaza folosirea conservantilor chimici. Incearca sa faci totul cat mai natural si sanatos posibil pentru familia ta!

Varza se pune la murat dupa ce cade bruma. Adica in luna octombrie, de Sf Dumitru. Oamenii din popor spun ca in aceasta zi iese cea mai buna varza murata. In plus, zeama se mentine curata, limpede si nu se baleste. Iar varza murata te va tine in butoaie pana primavara tarziu.

Cum se pune varza la murat – ingrediente si mod de preparare

In primul rand, varza trebuie sa fie de toamna, cu frunze fine si subtiri. Cautati varza plata pentru ca aceea va avea frunzele mai subtiri. Este ideala pentru sarmale, fix ceea ce vei gati in lunile de iarna, mai ales de Craciun. Daca vrei sa faci doar varza calita la iarna, poti mura orice tip de varza.

Curata varza de frunzele de deasupra, cele parlite de soare. Curata cotorul din interior si fa un mic con in el. Aici vei pune sare de muraturi, fix in mijloc. Daca varza e prea mare si nu intra in butoi, o poti taia in 4 si pui sare pe langa ea.

Dupa ce ati pus o lingura rasa de sare in fiecare cotor, asezati varza in butoi. Cele mari vor sta jos, cele mici vor sta sus. Daca doriti, puteti pune si conopida langa varza. Modul de lucru este asemanator.

Apoi se completeaza butoiul cu apa rece si se mai adauga 20 g de sare la 1 kg de apa rece. Daca nu ati pus sare in cotoare, se adauga 30-35 g de sare la 1 litru de apa. Sarea se poate pune gramada in butoi sau se poate dizolva in apa pe care o adaugati apoi in butoi.

Cum se pune varza la murat cu apa clocotita

Daca nu vrei sa folosesti tehnica de mai sus, mai avem alta pentru tine. Poti face saramura clocotita! Se masoara cantitatea de apa necesara umpleri butoiului. Se pune sarea peste ea si se fierbe pana cand da in clocot. Se tine 3-4 zile si se scurge, apoi se mai clocoteste o data saramura si se pune peste varza. Cu aceasta tehnica nu mai trebuie sa vanturi varza deoarece se va inmuia rapid.

Cum se pune varza la murat – sfaturi

Daca doriti ca varza murata sa fie buna, aveti grija la legume. Verzele pot fi stricate pe interior si de aceea e bine sa le curatati de frunze si sa le inspectati cu atentie pe interior. Apoi sarea trebuie sa fie de muraturi, grunjoasa.

Puteti mura, pe langa varza, si conopida, gutui si alte legume. La tara, oamenii pun si cateva boabe de porumb in butoiul cu varza. Vor ajuta la acreala si la mentinere. Daca vreti sa colorati varza, puteti adauga si cateva sfecle rosii in butoi. Sau chiar varza rosie, dar atunci totul se transforma in roz!

Puteti adauga bete de marar sau seminte de chimen. NU puneti hrean pentru ca va intari frunzele si varza murata nu va mai fi buna pentru sarmale. Daca puneti busuioc la muraturi, in apa, lichidul nu se va balosi.

Varza se vantura zilnic pana cand se mureaza complet. Adica se sufla aer in butoi. Astfel apa va fermenta si varza se va mura. Daca varza nu e vanturata bine, varza se va balosi de la apa neoxigenata.

Sursa: pofta-buna.com