Reteta Mucenici: cum sa prepari rapid si simplu mucenici moldovenesti si muntenesti
Traditia spune ca in aceasta zi se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac, in cinstea sfintilor, 40 de colaci, denumiti sfintisori, mucenici sau bradosi.
Mucenici moldovenesti: acestia nu sunt fierti, ci facuti dintr-un aluat asemenator cozonacului si copti in cuptor. Au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane. Sunt unsi cu miere si cu nuca si pusi la cuptor.
In Muntenia si Dobrogea, mucenicii au aceeasi forma, insa sunt din aluat de faina, sunt mai mici si se fierb in apa cu zahar, scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. In plus, in Muntenia, pe langa mucenici se mai face “Uitata pentru morti”, un mucenic mare, dar orb, pe care copiii il joaca in jurul focului. Acest mucenic este dedicat celor morti care pe tot parcursul anului au fost uitati.
Ingrediente Mucenici moldovenesti
– pentru aluat: 600 g faina, cca 250 ml apa calda, un cub de drojdie proaspata (25 g), o lingura zahar, 4 linguri ulei
– pentru sirop: 350-400 ml apa, 6 linguri zahar, esenta de vanilie
– pentru uns: 200 g miere, nuca macinata sau alune
Preparare Mucenici moldovenesti
Intr-un castronel pregatim maiaua:in 100 ml apa calduta, adaugam lingura de zahar si cubul de drojdie, amestecam usor cu o furculita pana se dizolva zaharul si drojdia se imprastie in apa, adaugam doua linguri de faina si lasam la cald 10-15 minute sa creasca maiaua.
Intr-un vas mai mare se toarna restul de faina, se face o adancitura cu mana in mijlocul fainii, iar pe margine (intr-un colt) adaugam un praf de sare, sarea nu trebuie sa intre in contact direct cu drojdia. In adancitura turnam uleiul, restul de apa si maiaua crescuta. Cu mana incepem sa acoperim cu faina si in acelasi timp sa framantam aluatul pana se dezlipeste de mana.
Aluatul trebuie sa fie usor moale, la nevoie adaugam putina apa calda in timp ce framantam, iar dupa ce am framantat adunam aluatul in forma de bila. Acoperim vasul cu aluat cu un prosop curat si il tinem la loc caldut, ferit de curenti pentru cca 30-40 de minute. Vasul nu-l vom tine langa flacara aragazului, pe soba sau in cuptorul incins al aragazului,aluatul se va opari!