Cum să alegi produsele potrivite pentru îngrijirea tenului: recomandări pentru o rutină corectă
Dacă nu ai fost olimpică la limba latină sau nu ai o diplomă de chimist, citirea listei de ingrediente din produsele cosmetice poate fi copleșitoare.
Partea bună este că toți producătorii folosesc un limbaj standardizat pentru menționarea ingredientelor pe etichete. Partea mai puțin bună este că acest limbaj standardizat nu este tocmai prietenos cu consumatorii.
Uneori, aceiași producători menționează atât denumirea comercială, cât și pe cea științifică, iar acest lucru poate fi derutant. Dacă nu vrei să faci muncă de detectiv, alege produse de îngrijire cu etichete ”curate”, pe care le înțelegi și informează-te corespunzător despre beneficiile acestora și despre problemele pe care le pot rezolva, respectiv despre compatibilitatea cu tenul tău. O abordare personalizată este esențială pentru dezvoltarea unei rutine sănătoase de îngrijire a pielii. Iată de ce recomandări trebuie să ții cont, pentru a-ți atinge acest obiectiv:
Cunoaște-ți pielea
Conform dermatologilor, identificarea corectă a tipului tău de ten este cel mai important factor în determinarea produselor care funcționează pentru tine. Dacă ai un ten predispus la acnee sau o piele sensibilă, e indicat să eviți anumite ingrediente. Pe de altă parte, tenul gras poate suporta adesea ingrediente mai variate, care pot provoca iritații atunci când sunt aplicate pe alte tipuri de ten.
Alege ingredientele potrivite tipului tău de ten. Iată câteva exemple:
- Pentru tenul gras: produsele care conțin acizi alpha hydroxy (acid glicolic sau salicilic), peroxid de benzoyl sau un ser acid hialuronic pot fi eficiente în a controla excesul de sebum.
- Pentru tenul uscat, produsele care conțin unt de shea și acid lactic hidratează eficient și îți asigură o exfoliere blândă, făcând pielea radioasă.
- Pentru tenul sensibil, produsele recomandate sunt cele care conțin aloe vera, ovăz sau unt de shea.
Nu cumpăra produse de îngrijire doar pentru că sunt populare
Nu cumpăra produse de îngrijire doar pentru că sunt populare. Majoritatea produselor promovate de influenceri pot fi, de fapt, dăunătoare pielii. Unele dintre ele conţin substanţe chimice care pot avea efecte negative asupra sănătăţii tenului tău. De exemplu, foarte multe produse promovate și devenite, astfel, populare, conțin sulfat de sodiu în cantități prea mari. Acest compus puternic poate usca si irita pielea. Dacă ești în căutarea unor soluții eficiente pentru problemele tenului tău, e important să depui eforturi pentru a te informa temeinic. Verifică recenziile online, citește despre fiecare ingredient în parte și, dacă este posibil, cumpără inițial o mostră sau o variantă travel a produsului, pentru a-l testa și abia apoi ia în calcul să achiziționezi o cantitate mai mare.
Asigură-te că produsele tale de îngrijire conțin aceste ingrediente
Există o serie de ingrediente care și-au dovedit, de-a lungul timpului și demonstrat prin studii și teste, beneficiile:
- Glicerina, de exemplu, este ”mama” produselor hidratante.
- Ceramidele și acidul hialuronic sunt agenți hidratanți care se găsesc și în mod natural în piele. Acidul hialuronic este mai eficient în serumuri, pe când glicerina și ceramidele se regăsesc adesea în loțiuni și creme pentru ten gras, mixt, uscat sau sensibil.
- Vitamina C sau acidul l-ascorbic este un antioxidant natural care îți ajută pielea să se refacă după expunerea la radiații UV și stimulează producția endogenă de colagen.
- Vitamina E are proprietăți similare și este complementară vitaminei C.
- Retinolul este un ingredient minunat pentru rutina de seară, deoarece stimulează regenerarea celulară și producția naturală de colagen.
- Niacinamida sau vitamina B3 controlează producția de sebum și hidratează pielea, asigurându-i totodată o nuanță uniformă și luminoasă.
Evită aceste ingrediente
Așa cum dermatologii și cosmetologii recomandă utilizarea ingredientelor menționate anterior, au și o listă a compușilor care ar trebui evitați cu orice preț, dacă îți dorești să ai un ten sănătos:
- Parfumul poate provoca alergii și iritații, mai ales dacă tenul tău este unul sensibil.
- Sulfații sunt agenți de curățare folosiți adesea pentru șampoane și geluri de duș. Efectul lor asupra pielii și părului este privarea de sebumul natural și posibilitatea apariției iritațiilor la nivelul pielii corpului și al scalpului.
- Parabenii sunt conservanți chimici, care împiedică dezvoltarea bacteriilor în produsele cosmetice. Aceștia pot genera dezechilibre hormonale și crește riscul apariției cancerului de sân.
Informația este cunoaștere. Iar cunoașterea te ajută să iei decizii bune, chiar și atunci când vine vorba despre adoptarea unei rutine corecte de îngrijire, care să remedieze problemele tenului tău și să te ajute să întârzii procesul de îmbătrânire.
Foto: Freepik