Cum ne detoxifiem corect organismul după mesele grele de sărbători! Care sunt recomandările nutriționistului Gianluca Mech

30 04. 2022, 09:33

Totodată, după doar câteva zile de răsfăț culinar în exces, e posibil să resimțim acumularea unor kilograme nedorite. E bine ca după sărbători să apelăm la o detoxifiere naturală a organismului. Iată ce recomandă în acest sens nutriționistul Gianluca Mech!

„Bucatele tradiționale de Paște nu sunt tocmai prietenoase cu silueta, digestia și nici cu starea generală de sănătate. E important ca după aceste mese îmbelșugate să îi oferim corpului o cură de detoxifiere pentru a nu avea parte de probleme digestive și pentru a scăpa rapid și sănătos de kilogramele în plus”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

E bine să mâncăm miel la masa de sărbătoare? Ce cantitate nu ar trebui să depășim?

Carnea roșie precum cea de miel este lipsită de fibre și de alți nutrienți care au un rol protector asupra organismului. Carnea roșie conține proteine animale, grăsimi saturate și o serie de compuși care, gătiți la temperatură mare, sporesc riscul de apariție a mai multe afecțiuni. Nu o consumați în exces. Dacă totuși ne dorim ca mielul să se regăsească pe masa de Paște, îl putem pregăti și consuma, dar sub nicio formă să ne bazăm planul alimentar din aceste zile doar pe baza acestui tip de preparate. Spre exemplu, la masa de prânz, recomand o porție de maximum 100 de grame de carne de miel preparată la cuptor, cu cât mai puțin ulei. Carnea nu trebuie să fie arsă, deoarece asta crește riscul de apariție a unor boli nedorite. O idee foarte bună atât pentru sănătate, cât și pentru siluetă, ar fi să încercați să înlocuiți carnea roșie de miel cu carne albă. Spre exemplu, o friptură de curcan care este delicioasă și totodată mai sănătoasă decât cea de miel.

În ce combinații este recomandat să mâncăm carnea de miel?

Este recomandat să consumăm carnea de miel alături de legume, fie că vorbim despre o salată ori legume preparate pe grătar sau la cuptor. De exemplu, putem alege o porție de morcovi, conopidă, dovlecei sau vinete la cuptor. De asemenea, am putea alege o salată verde sau una de vară, răcoroasă și aromată grație legumelor pe care alegem să le punem în ea. Dacă vrem să mâncăm carnea de miel cu cartofi, aceștia nu trebuie să fie prăjiți. Putem vorbi despre cartofi natur sau cartofi la cuptor, în cantități moderate.

Mâncăm pâine în combinație cu friptură de miel?

Este bine să ținem cont că masa de Paște este oricum compusă din alimente mai grele, în special dacă am ținut post în săptămânile anterioare. Dacă vreți să vă răsfățați papilele cu preparate tradiționale, renunțați pe cât posibil la pâine în această perioadă. Sau mâncați maximum o felie de pâine obținută din 100% făină de grâu integral. Aceasta conține fibre care ajută la o mai bună digestie.

Cât de mari pot fi porțiile de mâncare ca nici sănătatea, dar nici silueta să nu fie afectate?

Aveți grijă la dimensiunile porțiilor de mâncare! Acestea nu trebuie să fie mari. Țineți minte că întotdeauna contează calitatea, nu cantitatea. Mâncați încet și savurați pe deplin fiecare înghițitură. Astfel, senzația de sațietate se va instala mult mai repede. În plus, nu veți avea tendința să mâncați mai mult decât de obicei. Veți reuși astfel să nu vă supraîncărcați organismul din prima zi! În plus, după masa de Paște, recomand să savurați în voie un ceai de plante. Asta ajută la stimularea funcțiilor digestive și metabolice, purificând ficatul și intestinele.

Câte ouă e sănătos să mâncăm?

Dacă nu ai probleme legate de colesterol, iar dieta ta nu abundă în grăsimi, poți mânca un ou fiert pe zi. Dacă încerci să îți ții în frâu nivelul colesterolului, nu e recomandat să consumi mai mult de 3 ouă pe săptămână. Aceste recomandări sunt valabile atât de sărbători, cât și în restul timpului!

Dacă vine vorba despre cozonac și pască, de ce e bine să ținem cont în această perioadă?

Cozonacul și pasca nu lipsesc de pe masa de Paște. Asta cu siguranță. Optați însă pentru cele făcute în casă în detrimentul celor pe care le găsim în comerț. Acestea din urmă conțin tot felul de ingrediente nesănătoase. Și aici mă refer la conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori, etc. Folosiți ingrediente naturale sau, de ce nu, optați pentru o rețetă vegană. Folosiți cât mai puțin zahăr, umplutură și renunțați la orice tip de glazură. În plus, nu exagerați cu mâncatul. Încercați să vă rezumați la o felie de cozonac sau pască pe zi. Vă dezvălui un truc. Legumele verzi taie pofta de dulce, astfel că vei mânca mai puțin cozonac dacă vei consuma la masă legume verzi. Este primăvară, legumele se găsesc deja proaspete în piețe, așa că serviți la masa de Paște o salată de legume verzi și veți observa că pofta de dulce e redusă semnificativ. Fibrele din legume încetinesc viteza cu care zaharurile trec din stomac în sânge, așadar organismul are timp să le folosească și să le transforme în energie, nu în grăsimi.

Ne înfometăm după sărbători pentru a pierde rapid eventualele kilograme acumulate dacă totuși am făcut excese?

Deși poate părea o metodă tentantă de a scăpa rapid de câteva kilograme, înfometarea nu reprezintă niciodată o soluție viabilă. Da, poate vă va ajuta să slăbiți rapid, însă nimic din ceea ce se întâmplă rapid nu rezistă în timp. Atunci când nu o să vă mai înfometați și reveniți la alimentația obișnuită, se va instala efectul yo-yo și riscați să acumulați chiar mai multe kilograme decât ați pierdut. În plus, înfometarea duce nu doar la eliminarea grăsimii, ci și a masei musculare. Ceea ce cu siguranță nu vă doriți. De asemenea, starea de sănătate poate avea de suferit pe termen lung.

Cum ne detoxifiem organismul după o perioadă de excese alimentare?

Beți apă! Apa este unul dintre cei mai puternici detoxifianți. Are nenumărate beneficii pentru sănătate, ajută la slăbit și inhibă senzația de foame. În plus, ajută organismul să metabolizeze grăsimile. Ea transportă substanțe nutritive importante către celule, ajută digestia prin formarea secrețiilor stomacale și menține starea de sănătate a rinichilor. Atunci când rinichii nu primesc suficientă apă pentru a funcționa corect, ficatului îi revine rolul de a elimina toxinele din corp. În mod normal, treaba ficatului este de a metaboliza grăsimea stocată și de a o transforma în energie. Dacă însă el preia funcția rinichilor, nu și-o mai poate îndeplini pe a lui.

Apoi, există produse cu rol detoxifiant care ajută în a regla digestia, a elimina toxinele și a controla greutatea, însă recomand doar tot ce este natural. Spre exemplu, eu folosesc Depurativo Antartico, un sirop ce are la bază o metodă patentată de prelucrare a plantelor medicinale moștenită din generație în generație în familia mea. Depurativo Antartico este un supliment alimentar fără alcool, zahăr, conservanți, gluten și lactoză, care ajută la purificarea și drenarea organismului. Are o acțiune eficientă de purificare datorită acidului alginic, care este extras din algele antarctice Durvillaea. Acestea favorizează absorbția și eliminarea substanțelor nocive ale radicalilor liberi. Depurativo Antartico este suplimentul ideal pentru a contracara excesele unei alimentații incorecte și efectele nocive ale poluării mediului asupra corpului nostru.