Creştere îngrijorătoare a numărului de pacienţi la ATI: ”România poate ajunge la 600 de cazuri în două săptămâni”
În două săptămâni este posibil să ajungem la 600 de infectaţi în ATI, atrage atenţia managerul Spitalului V. Babeş din Timişoara, Cristian Oancea. Fenomenul este îngrijorător, în condiţiile în care nu sunt suficienţi medici de Terapie Intensivă. „Relaxarea la noi se traduce prin iresponsabilitate”, consideră specialistul
Managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara, Cristian Oancea, a spus, vineri, la Digi 24, că se teme de noile măsuri de relaxare, deoarece poate ducel a creşterea cazurilor.
„Gândiţi-vă că la aproape 85.000 de cazuri confirmate avem încă aproape 44.000 de cazuri active, avem 3.500 de decese. Nouă ne este teamă că odată cu aceste noi măsuri de relaxare, peste două – trei săptămâni, o lună, din nou vom avea undeva la 2000 sau peste 2000 de cazuri noi pe zi”, a spus medicul.
Acesta a adăugat că îi este teamă că măsurile de relaxare vor fi greşit înţelese: „Relaxarea la noi se traduce prin iresponsabilitate. Faptul că oamenii nu mai merg atât de mult în concedii pentru că s-a terminat vara se va compensa cu deschiderea şcolilor. Cu relaxarea aceasta, dacă nu vom fi responsabili, ori vom fi în jurul cifrei de 1.500 (infectări pe zi – n.r.) ori va fi o uşoară creştere până la 2.000 de cazuri. Problema este că din aceste cazuri se selectează şi cazurile severe şi va fi încărcătură pe sistemul de terapie intensivă, acest număr va creşte”.
Întrebat la cât estimează că va creşte numărul bolnavilor în ATI, medicul a răspuns că, în două săptămâni, România poate ajunge la 600 de cazuri, ceea ce este un „fenomen deja îngrijorător”, la o capacitate de aproape 1.000 te paturi la nivel naţional dedicate Covid.
„Să nu uităm că resursă umană de terapie intensivă – şi aici vorbesc din interiorul spitalului nostru – este epuizată şi emoţional şi fizic pentru că ei fac gărzi continuu, la trei patru zile toţi medicii fac câte o gardă şi acest lucru are deja şapte luni de zile”, a spus managerul Spitalului V. Babeş din Timişoara.
Acesta a adăugat că nu se găseşte personal profesionist de terapie intensivă, iar spitalele din alte regiuni nu pot fi private de suportul medicilor de terapie intensivă.
Întrebat dacă îşi menţine părerea potrivit căreia la toamnă ne putem aştepta la un „tsunami”, medicul a răspuns afirmativ: „Da, da îmi menţin această părerea. (…) În curând depăşim 100.000 cu ochii închişi . Totuşi, să ai 100.000 de infecţii, din care două treimi să nu fie declaraţi încă vindecaţi, este un lucru care trebuie să ne alarmeze”.