Cozonac moldovenesc pufos cu nuca, reteta de la gospodinele adevarate!

28 11. 2018, 14:53

Azi invatam cum sa facem cozonac moldovenesc pufos cu nuca, reteta de la gospodinele adevarate. Pentru asta ai nevoie de ingrediente proaspete si tinute le temperatura camerei. Nu uita ca acest desert e destul de greu de facut, mai ales daca esti incepatoare. Iti vom da cateva sfaturi inainte de a te apuca de treaba.

Cum faci cei mai buni cozonaci moldovenesti

– temperatura in bucatarie trebuie sa fie ridicata si constanta. Tine geamurile inchise deoarece aerul rece poate lasa cozonacii, dupa ce au fost scosi din cuptor.
– ingredientele trebuie sa fie toate la temperatura camerei, nu reci, nu fierbinti.
– maiaua trebuie facuta inainte si lasata sa creasca. Drojdia se amesteca cu 2 linguri de zahar pana cand se topeste. Adauga lapte cald si faina, amesteca pana cand ai o pasta si las-o sa creasca pana isi dubleaza volumul.
– cerne faina de 2 ori pentru a fi aerata si cozonacul iti va creste frumos.
– drojdia NU trebuie sa intre in contact cu sarea pentru ca isi va pierde proprietatile.
– aluatul de cozonac trebuie sa fie moale si sa se prinda de maini.
– framanta aluatul energic pana cand se formeaza bule de aer la spurafata. Minimum 30 de minute pentru ca apoi sa ai cozonaci pufosi.
– nu deschide usa la aragaz in primele 20 de minute de coacere.
– nu tine cozonacii fierbinti unul langa altul, se pot cruzi. Lasa-i la racit inainte sa ii scoti din tavi.

Cozonac moldovenesc pufos cu nuca, reteta

Ingrediente cozonac moldovenesc pufos:

Pentru aluat

1,2 kg făină
2 cuburi drojdie proaspătă
4 ouă
100 g unt
500 ml lapte
200 g zahăr
100 ml ulei
3-4 plicuri zahăr vanilat
1 linguriță esență de rom
coajă de lămâie, după gust

Pentru umplutură

500 g nuci
2-3 linguri cacao
zahăr, după gust
1 linguriță esență de rom
1 ou, pentru uns

Mod de preparare cozonac moldovenesc pufos:

Se amesteca drojdia cu 2-3 linguri de zahar, 2 linguri de lapte cald si putina faina. Se face o pasta care se lasa sa se dubleze in volum, la caldura.

Drojdia crescuta se pune peste faina cernuta. Se pune un ou si 3 galbenusuri, untul topit, uleiul, aromele si se framanta.

Se adauga treptat laptele cald in care ai dizolvat, inainte, zaharul. Se framanta pana cand se obtine un aluat moale, dar care nu se prinde de vas.

Aluatul se acopera si se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul.

Se macina nuca si se amesteca cu albusurile batute spuma, cacaoa, arome si zahar, dupa gust.

Aluatul se imparte in 2 jumatati egale. Ambele foi se intind cu mana. Unge blatul cu ulei sau unt moale pentru ca coca sa nu se prinda de el.

Pune pe fiecare foaie jumatate din cantitatea de albus cu nuca. Intinde bine si ruleaza cozonacul. Aseaza-l in tavi tapetate si lasa-l sa creasca 30 minute.

Unge cozonacii cu ou si da-i la cuptor. Cand se rumenesc, scoate-i. Poti presara zahar si scortisoara pe ei sau zahar pudra, dupa ce se mai racesc putin.

sursa: clickpoftabuna.ro