Covid 19 lasă urme adânci în corpul persoanelor infectate. Pacienţii au sechele, la săptămâni întregi de la vindecare!
Covid 19 lasă urme adânci în corpul celor care se infectează. Un studiu recent făcut în Coreea de Sud arată că peste 90% din 965 de pacienţi au avut cel puţin un efect advers în urma bolii. Cei mai mulţi pacienţi s-au plâns de oboseală. Medicii spun că şi pacienţii de la noi pot rămâne cu leziuni pulmonare.
Impactul psihologic al bolii este unul de lungă durată. O spune chiar Ana, care a avut Covid 19. Chiar dacă s-a vindecat de boală, povesteşte că încă are anumite temeri.
„Reacţii fizice şi psihice, atenţie, eşti obosit psihic, esti speriat, stresat de toate lucrurile din jur, ţi se pare că toate reprezintă un pericol pentru tine. Impactul psihologic al bolii nu este însă singurul pe care trebuie să-l înfrunţi”, a spus Ana Maria, pacientă care a avut Covid 19.
Medicul infecţionist Andreea Moldovan spune ce efecte adverse întâlneşte cel mai des în cazul pacienţilor care se vindecă de Covid 19.
„Şi pacienţii noştri se plâng de astenie după Covid, o astenie şi o lipsă de energie şi de putere pe care o asociază cu infecţia şi care poate să persiste zile, săptămâni sau chiar luni după boală. Pacienţii care au avut afectare pulmonară, mai ales dacă a fost una medie sau severă dezvoltă un grad de insuficienţă respiratorie severă care solicită ajutorul colegilor pneumologi”, a declarat dr Andreea Moldovan, medic infecţionist, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov.
Expertul spune că foarte mulţi pacienţi care au avut Covid se reîntorc spre spitale pentru tratamentul sechelelor pulmonare, dar că încă nu avem un program national în care să fie incluşi toţi pacienţii care au acest tip de sechele!
Record de cazuri în România
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.158 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
În intervalul 29.09.2020 (10:00) – 30.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 33 de decese (21 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Constanța, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București. Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 6 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de peste 80 de ani. 31 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, un pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.