Cometa Craciunului. Cand s-a observat cu ochiul liber de pe Terra cea mai luminoasa stea din 2018! Din ce orase ale Romaniei a fost vizibila!
Cometa Craciunulului este vizibila tocmai atunci cand realizeaza acea orbita completa, fiind vizibila pe cerul de pe Pamant. In acest an, aceasta cometa ne va vizita la jumatatea lunii decembrie, iar unii au asociat-o deja cu Sarbatorile de Iarna din sezonul friguros al sfarsitului de 2018.
Cometa Craciunului, cea mai luminoasa stea din 2018!
De asemenea, coada cometei nu este indreptata catre Terra, iar nu imare parte nu va fi vizibila. La fel ca alte comete, si aceasta prezinta o stralucire verzuie, din pricina faptului ca norul de particule din jurul nucleului contine carbon diatomic si „cyanogen”. De pe teritoriul Romaniei, cometa a putut fi vizibila in noapte de 15 spre 16 decembrie.
Cea mai luminoasa cometa din 2018 se afla de obicei la o distanta mult prea mare pentru a fi observata de pe Pamant, fara ajutorul echipamentelor performante. Totusi, anul acesta, cometa Craciunului s-a aflat la cea mai mica distanta fata de planeta noastra, din ultimii 70 de ani!
Corpul ceresc va trece la o distanta de 11,6 milioane de kilometri, in aceste zile, fata de Pamant. Cometa Craciunului s-a aflat in cel mai apropiat punct fata de Terra pe 17 decembrie. Cu 5 zile inainte, aceasta a ajuns in cel mai apropiat punct fata de Soare, sau „perihelion”, un moment in care a avut luminozitatea maxima.
In Romania, aceasta cometa s-a putut observa si pe cerul din Capitala, in Timisoara, Iasi, Cluj-Napoca, dar si-n Constanta, atat in seara de 15 decembrie, cat si pe parcursul noptii urmatoare, noteaza descopera.ro.
Cometa „46P/Wirtanen” a fost observata pentru prima oara in luna ianuarie din 1948, de catre astronomul american Carl Wirtanen. Este doar una dintre acele comete care uneori sunt vizibile cu ochiul liber. Daca vremea este una favorabila, se poate vedea in aceasta perioada si cu ajutorul unui binoclu.
Cometa Craciunului are o culoare verzuie si orbiteaza planeta Jupiter, dar si Soarele. De asemenea, corpul ceresc s-a apropiat de Terra la cea mai mica distanta inregistrata timp de cateva secole la rand. Cometa are o miscare neobisnuita pentru un asemenea astru. Asta deoarece este formata mai ales din gaz.
„Are un nucleu solid de un kilometru in mijloc, iar gazul o inconjoara pe sute de mii de mule imprejur”, a explicat Tony Farnham, un cercetator de la Universitatea din Maryland, Statele Unite.