Chef Jakob Hausmann le gătește „faraonilor”! Ce ar schimba în industria horeca din România!

28 11. 2022, 11:55

Chef Jakob Hausmann le gătește „faraonilor”! Când muncește, muncește dar când se distrează are spiritul aventurii în sânge! Jakob Hausmann gătește ca nimeni altul și i-a impresionat recent chiar și pe egipteni. Acolo unde a fost într-o vacanță de o săptămână, pentru a îmbina utilul cu plăcutul, invitat fiind să descopere și să combine rețetele sale de chef. Având ani grei și multă experiență atât în bucătăria românească cât și în cea elvețiană, cu bucătăria din Egipt.

Așa că a dat curs proiectului Destine Holidays, în care își va pune în practică vasta experiență de cooking în câte o țară preferată de români și nu numai pentru vacanțe și turism. Și a trecut “testul” cu brio! A gătit cea mai bună rață, egiptenii s-au lins pe degete, s-a distrat în safari, mânat de adrenalină. A descoperit cum fac bedunii mâncarea în satul lor și cât de simplu le este să gătească doar cu lapte de cămilă și fără prea multe ingrediente. A făcut snorkeling, s-a plimbat cu banana și a vizitat cele mai frumoase resorturi din Egipt. Acolo unde își mai dorește să revină împreună cu soția sa, deoarece s-au simțit minunat. Pentru Ciao.ro, Jakob Hausmann a povestit cum a fost să gătească pe urmele faraonilor.

Chef Jakob Hausmann le gătește „faraonilor”!

Chef Jakob Hausmann, ce meniu recomandați pentru sărbătorile de iarnă și pentru seara de Revelion?

În Elveția, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, se mănâncă de obicei Fondue Bourguignonne cu carne și cu diferite sosuri și garnituri. Este o specialitate complexă, care se definitivează chiar în timpul mesei, se mănâncă pe îndelete, astfel încât toți se pot bucură și socializa în spiritul atmosferei sărbătorilor.

Ce “se poartă” pe mesele românilor de aceste sărbători, să zicem așa?

Pentru mine, de Sărbători, în România este important să fie pe masă un mix de preparate tradiționale românești – sarmale, friptură, mămăligă, cârnați, varză acră, cartofi țărănești.

Care ar fi preparatul vedetă al românilor la acest final de an?

M-am gândit la o rețetă internațională, fastuoasă  – File Wellington, preparat care ar putea fi capabil să creeze chiar un trend și pe care îl recomand servit cu garnitură de orez și sos bernaise.

Ce ar schimba în industria horeca din România!

Ce obișnuiți să gătiți cel mai des?

Risotto cu diferite arome și ingrediente precum: hribi, verdeață, șofran, trufe sau multe alte legume.

Dacă ar fi să faceți parte dintr-o mare competiție de gătit, un show culinar, care ar fi acela și de ce?

La MasterChef. Acolo aș avea posibilitatea de a da sfaturi și a oferi cât mai multe informații despre ingredientele folosite, întotdeuna foarte utile unui bun bucătar.

Cât de bine se gătește în Egipt? Ați fost plăcut surprins de această experiență! Ați gătit două seri la resorturi diferite! Cum a fost?

Bucătăria egipteană este una simplă, cu multe produse proaspete și am fost plăcut surprins că nu este foarte departe de cea europeană. Diferența constă în condimentele folosite și modul de preparare, ei gătind în principal fiert și la grătar.

De ce ați ales să pregătiți doar rață? 

Le-am trimits diverse rețete, dar au ales rață pentru că nu folosesc prea mult acest produs în Egipt.  A fost interesant pentru ei, ca alternativă la pui și vită.

Ce îi lipsește Egiptului din punct de vedere culinar?

Nimic! Sunt deschiși noutăților, au o bucătărie internațională, combinată foarte bine cu cea tradițională.

Cum a fost în vacanță? Ați experimentat mai multe lucruri interesante și pline de adrenalină, precum safari, jocuri acvatice, mersul cu cămila! Ce v-a plăcut cel mai mult?

Pentru mine a fost una dintre cele mai frumoase vacanțe. În primul rând, am fost într-un grup de oameni foarte interesanți, drăguți, am avut la dispoziție multe informațîi turistice și din toate experiențele trăite alături de ei, safariul a fost cel mai interesant. Așa m-am întors mai bine către începuturi, către beduini, am văzut cât de simplu trăiesc, cât de simplu și tradițional gătesc, numai la foc deschis, cum muncesc și se bucură de viață oricum ar fi ea.

V-ați mai reîntoarce într-un sejur în Egipt?

Da! Pentru că Egipt este o țară foarte mare cu foarte multe și variate atracții. Dată viitoare voi merge via Cairo să văd piramidele și apoi către Marea Roșie, să fac scufundări mai pe îndelete, această activitate fiind de departe una dintre cele mai atractive și impresionante din această excursie, trăită alături de cei de la Destine Holidays.

De ce ați renunțat la restaurantul din Centrul Vechi?

Nu am renunțat. Am avut proiecte, care continuă și în prezent, care implicau și implică multe călătorii în străinătate. Restaurantul meu era unul personalizat, unde eram amfitrion și nu mai aveam timp să le acord atenția cuvenită și meritată clienților mei.

Ce ați schimba în industria horeca din România?

Sistemul de școlarizare în domeniu, după modelul dual school european. Cei care aleg să activeze în gastronomie, trebuie să o vadă ca pe o profesie și nu ca pe o perioadă de tranzit din viața lor.  Mai apoi aș schimba salarizarea, să fie una decentă, care să îi stimuleze și să îi atragă și din punct de vedere financiar.

Dintre vedetele de la noi care gătesc, cine credeți că o face cel mai bine?

Fiecare, în bucătăria lui, este asemeni unui artist talentat, care dă culoare și gust, după bunul plac.

Ce vedetă vă place mai mult dintre cele care gătesc?

Sunt convins că fiecare, în funcție de experiență și cunoștințele sale, încearcă să se exprime cel mai bine în farfurie.

Cum e să reușești ca om de afaceri elvețian, în industria horeca din România?

Greu și frumos în același timp. Frumos ca și know-how, greu ca mentalitate.

Dacă nu ați fi fost bucătar șef, ce alt job credeți că ați fi avut acum?

Pentru  mine nu a fost altă atracție mai mare, încă din școală, în afară bucătăriei. Dar, de-a lungul timpului am fost impresionat de cei din marină. Un căpitan de vas, care navighează în toată lumea, este de admirat.

De unde a pornit pasiunea dumneavoastră pentru gătit?  

Îl urmăream de mic pe tatăl meu atunci când gătea în fața musafirilor și eram fascinat de faptul că reușea, prin preparatele lui să-I facă să se simtă atât de fericiți. Iar  acest lucru a devenit un scop în cariera mea.

Cât de greu v-a fost să ajungeți aici?

Nu a fost ușor pentru că este o meserie destul de complexă, dar nicio greutate nu poate concura cu zâmbetul de satisfacție de pe fața clienților mei, la sfârșitul mesei, când îi întreb dacă:  “A fost bun?”.