Ce spune Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, despre declarația pe propria răspundere pentru părinți: ”Nu are nicio valabilitate”
Noul an școlar este pe cale să înceapă în luna septembrie, iar potrivit unui proiect publicat de Ministerul Sănătății, părinții ar putea fi obligați să semneze o declarație pe propria răspundere pentru copiii lor, care vor fi trimiși la școală. Ce spune primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, despre această inițiativă.
Primarul General al Capitalei susține că declarația pe propria răspundere care ar trebui semnată de părinți nu ar avea nicio valabilitate, pentru că un părinte nu ar avea mijloacele prin care să afle dacă copilul a fost sau nu a fost infectat cu noul coronavirus.
„Din 30 dacă au fost 15 la şcoală în clasă, dacă acei 15 elevi au fost testaţi şi se constată că nu doar un elev avea COVID-19, ci au test pozitiv 7 copii. Să zicem că acei şase copii plus unul nu au prezentat simptome şi atunci acei vor fi găsiţi vinovaţi. De aceea spun că sunt ilogice, iraţionale, aberante aceste reguli impuse de Guvern, prin Ministerul Sănătăţii şi acceptate de Ministerul Educaţiei, care în loc să se revolte le acceptă.
Declaraţia pe proprie răspundere dată de un părinte nu are nicio valabilitate, pentru că părintele nu are mijloacele necesare să afle dacă propriul său copil este infectat cu SARS-CoV-2. Decât dacă îl duce la test, dar cine să facă testarea? Guvernul nu crede în testare. Suntem singura ţară care nu am testat persoanele asimptomatice. Am testat foarte puţin pe definiţia de caz. Guvernul a blocat testarea de la Bucureşti. Guvernul nu anunţă acum că ar fi făcut vreo achiziţie de teste şi aparate ca să testeze cadrele didactice, să îi testeze pe copiii care prezintă anumite simptome. Pentru Bucureşti ne descurcăm foarte greu”, a afirmat Gabriela Firea sâmbătă seara la România Tv, arată g4media.ro.
Ministerul Sănătății a întocmit un draft al ordinului. Acesta va trebui votat în Parlament. Ce conține
Potrivit modelului de declarație publicat de Ministerul Sănătății, părinții trebuie să declare pe proprie răspundere că în ultimele 14 zile:
– Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).
– Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19
– Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.
Prin aceeași declarație, părinții trebuie să își asume că “nu vor aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febra, tușe, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc)”.
Prin declarația pe propria răspundere completată de părinți la începutul anului școlar și la începutul fiecărui ciclu de prezența în școală, părinții trebuie să spună dacă elevul:
– nu a avut nicio problemă de sănătate
– a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical
În cazul în care copilul a avut în ultimele 14 zile o problemă de sănătate pentru care a necesitat consult medical, părinții trebuie să prezinte o copie a documentelor medicale (scrisoare medicală sau bilet de ieșire din spital).