Ce s-a observat in Marea Gaura Albastra, din Belize, pentru prima oara! Seamana cu un adevarat cimitir!
Cu ajutorul unui submarin a fost descoperit adevarul despre Marea Gaura Albastra. Din cauza lipsei de oxigen foarte mari, niciun scafandru nu a putut cerceta zona, asa cum se cuvine, cat sa existe foarte multe date. Totusi, recent, toate acestea s-au schimbat.
Asta deoarece a fost realizata prima harta din interiorul Marii Gauri Albastre. Aceasta e localizata in mijlocul recifului Lighthouse, din Belize. Prin intermediul aparaturii de ultima generatie, Marea Gaura Albastra a fost scanata si pe sonar s-a putut vedea s-au putut vedea si dimensiunile. Diametrul sau masoara aproximativ 305 metri, pe cand adancimea 120 de metri.
Ce au gasit savantii in Marea Gaura Albastra, din Belize!
Misiunea a durat nu mai putin de trei saptamani, iar in acest rastimp, cercetatorii au putut colecta suficiente date pentru a putea genera si o imagine 3D cu adancimile gropii. Sunt date ce erau pana de curand necunoscute si invaluite intr-un real mister. Mai mult, submarinul care a efectuat misiunea a adus inapoi imagini rare.
Oamenii de stiinta au analizat acele date si asa s-a observat ca in interiorul gropii sunt stalactite, dar si ceva ce seamana cu un cimitir. Mai exact, locul e format de mii de creaturi ce au picat in Marea Groapa Albastra si nu s-au mai intors. Zona ar contine si o cantitate foarte mare de sulfat de higrogen. Acest gaz incolor este unul urat mirositor si cat se poate de toxic, fiind chiar usor inflamabil.
De asemenea, a mai fost descoperit si ca fundul Marii Gauri Albastre este lipsit de oxigen, in totalitate. Cel care a finantat aceasta expeditie neobisnuita a fost miliardarul Richard Branson, cel care se afla la carma companiei Virgin. Testele s-au putut realiza cu ajutorul unui submarin, la bordul caruia erau trei savanti, noteaza descopera.ro.
„Marea Gaura Albastra este o pestera prabusita, plina de stalactite si cu peretii alcatuiti din straturi de calcar si carbonat de calciu”, a explicat oceanograful Erika Bergman. Nu numai atat, pentru ca, in afara de stratul toxic de sulfat de hidrogen, savantii au mai gasit la baza gaurii si urme ale poluarii, reprezentate de multe sticle de plastic.