Ce informații eronate au apărut despre COVID-19. Ce spune Prof. Bărgăoanu despre pericolul major din pandemie
Alina Bărgăoanu, prof. univ. dr SNSPA, a tras un semnal de alarmă și a vorbit despre pericolul major din pandemie.
Expertul se referă la dezinformare, mai exact, din spusele acesteia foarte multe știri au atribuite unor experți care spuneau, de exemplu, că nu există Covid-19. Cititorii, neavând timp să verifice cine este, de fapt, acel cercetător, rămâneau cu ideea că ”dacă a zis un om de știință… înseamnă că așa este”.
”Formele cele mai perfide ale produselor tip fake news au fost atunci când s-a amestecat puțin adevăr cu puțin fals. Dezinformarea, dacă ar fi o chestiune clară de adevărat și fals, n-am avea foarte multe de discutat în cele din urmă. Dezinformarea este foarte eficientă atunci când se amestecă foarte mult lucrurile. Se amestecă faptele cu opiniile, se amestecă interpretările. Apare și opinia unui expert care este scoasă din context, ori este opinia unui expert care este foarte discreditat”, a explicat Alina Bărgăoanu, prof. univ. dr SNSPA, la DC News.
”Au existat conținuturi foarte convingătoare. Dacă nu erai foarte atent, erai pișcat. Au fost laureați ai Premiului Nobel care spuneau că virusul este foarte asemănător cu virusul SIDA și că ambele sunt făcute în laborator.
După care, atunci când începeai să cauți, vedeai mai multe lucruri. Au existat producții multimedia pe care tindeai să le crezi la o primă interacțiune. Dacă făceai căutări, vedeai, de fapt, că respectivul laureat al Premiului Nobel este în ultima parte a carierei profesionale, ca are agendă anti-vaccinistă clară și atunci începi să-ți pui întrebări”, a mai spus Alina Bărgăoanu.
Nelu Tătaru: „Tinerii trebuie să înţeleagă că această boală există”
Virusul cauzează și modificări la nivelul mai multor organe, printre care și ficat și rinichi, nu doar la nivelul pulmonar, arată Digi24.
„Tinerii trebuie să înţeleagă că această boală există, că această boală este periculoasă, că acest virus are o virulenţă crescută. Există şi modificări la nivelul mai multor organe, nu doar la nivel pulmonar, cum se credea prima data, la un moment dat: ficat, rinichi. Poate fi şi mortală”, a mai precizat Ministrul.