Ce este tapioca si de ce e bine sa o consumi! E bogata in proteine si nu contine gluten

Publicat: 17 Jun. 2019, 15:14 Retete & Diete

Tapioca are foarte multe proprietati benefice organismului. Este bine sa o consumati cat mai des si poate deveni un desert delicios.

Daca pana acum v-ati intrebat ce este tapioca, dar nu ati gustat niciodata, trebuie sa incercati acasa sa o preparati. Mai este cunoscuta si sub numele de yuca si poate deveni un preparat apreciat de intreaga familie.

Acest amidon foarte bun la gust si satios este extras din planta de „Manioc” sau „cassava”, regasita in special in zonele sud-americane. Radacinile sunt sub forma de tuberculi, insa nu trebuie niciodata consumata cruda, pentru ca poate fi toxica.

Ce este tapioca?

Mai mult, o singura radacina are aproximativ 160 de calorii, la 100 de grame. Este o planta bogata in proteine, avand de doua ori mai multe calorii decat cartoful, de exemplu, sau alti tuberculi similari, cum sunt ignamele.

Prin toxicitatea acestei plante intelegem ca are cantitati mici de „glicozide cianogene”, adica cianuri. Poate fi otravitor si daca este gatit necorespunzator. De aceea, pentru a-i fi eliminata toxicitate, planta de manioc trebuie taiata bucatele si fiarta foarte bine, pana devine moale.

In anumite zone din lume, yuca se gaseste prajita, precum cartofii pai, sau sub forma de supa. Poate fi preparata si cu cimbru. In Romania, tapioca se gaseste sub forma de perlute, in special in magazinele de tip naturist. Acestea sunt extrase din pulpa plantei, sub aceasta denumire. Poate fi gatita ca budinca si alte deserturi delicioase.

Totodata, tapioca nu contine absolut deloc gluten. De aceea, se regaseste si in meniurile cu mancaruri fara gluten sau poate fi folosita ca agent de ingrosare, in locul anumitor tipuri de faina. Planta banală care tratează bolile renale

Beneficiile consumului de tapioca

Tapioca are foarte multe beneficii pentru organism. Poate fi oferita si copiilor, pentru ca in mod cert vor aprecia un altfel de desert. Printre altele, imbunatateste digestia, dar si circulatia sangelui si reduce si colesterolul. Poate mentine o buna sanatate a inimii si previne boala Alzheimer sau diabetul. Devine un real ajutor si daca exista malformatii congenitale, pentru ca in unele cazuri le poate elimina.

Tapioca este un aliat foarte bun si pentru cei care sufera de probleme cu oasele, pentru ca protejeaza densitatea minerala a acestora. Ajuta si la cresterea numarului de globule rosii din sange. Toate acestea datorita compozitiei unice, ce include vitamine, minerale, compusi organici si carbohidrati. Planta contine complexul de vitamine B, fier, magneziu si calciu. O singura cescuta are in compozitie aproximativ 45% din cantitatea zilnica de carbohidrati recomandata.

O canta de tapioca, in jur a 150 grame, are in componenta 554 calorii, 135 grame carbohidrati, 3% calciu, 13% fier, 8% mangan, fosfor, proteine, vitamina B6, 1,5 mg Omega-3, 3 mg Omega 6 si 0% colesterol.

Trebuie insa sa retineti ca aceasta planta este extrem de otravitoare, daca nu este procesata sau preparata corect. Folositi doar tapioca regasita in magazinele specializate, ce contine toate informatiile necesare modul in care a fost procesata. Nu incercati sa mancati tapioca cruda sau pe cea crescuta in salbaticie.

sursa: huffpost.com

Publicat: 17 Jun. 2019, 15:14 Retete & Diete
Pe aceeași temă