Ce este pașaportul de sănătate, documentul cu care poți să pleci în vacanță. De când va fi valabil
Se schimbă radical regulile de călătorie. Autorităţile din toată lumea se gândesc să ia măsuri de precauţie și să nu-i lase pe turiști să intre în țara lor fără pașaportul de sănătate. Restricţiile au venit ca urmare a crizei provocate de noul coronavirus.
De luna viitoare, majoritatea statelor încep relaxarea măsurilor, ceea ce înseamnă că, dacă zborurile vor fi deschise, lumea va putea pleca în vacanță. De aceea autoritățile din Turism ale altor state au început să facă planuri de protecţie, pentru ca virusul să nu se răspândească și mai mult.
Grecia, prima ţară în care paşaportul de sănătate va fi obligatoriu
Ministrul elen al Turismului, Haris Theocharis, a spus la Bloomberg că sezonul în Grecia va începe în iulie și va ține până în septembrie, dar ar putea fi prelungit în octombrie și noiembrie, în funcție de evoluția coronavirusului.
În plus, a atras atenția că cei care vor dori să-și facă vacanța aici vor avea nevoie de pașaportul de sănătate. Vorbim despre un document oficial emis în țara de origine, care să ateste că respectivii turiști nu sunt infectați cu coronavirus.
”Marele pariu pentru evoluţia anului turistic este intrarea şi ieşirea în siguranţă a vizitatorilor din Grecia şi din acest motiv este introdus paşaportul de sănătate, pentru a descrie metodologia de intrare în siguranţă”, a spus demnitarul.
Croații vor adeverințe de sănătate pentru turiști
La rândul lor, croații vor cere adeverințe de sănătate, și în plus, vor să creeze coridoare turistice. Un prim exemplu ar fi pentru turiștii cehi, care călătoresc, tradițional, în număr mare, în Croația.
Autoritățile din România nu pot da deocamdată mai multe detalii despre cum și unde își vor putea face turiștii testele pentru coronavirus și pașaportul de sănătate și spun că totul este acum doar la stadiul de propunere.
Autoritățile române, despre pașaportul de sănătate
”Grecii nu pot face nimic de capul lor, să nu ne hazardăm! Au venit cu o propunere și e nevoie de consultare la nivel de Uniune Europeană. Luni, 27 aprilie, va fi o conferință online la care vor participa miniștrii de Turism europeni și vedem ce soluții se vor găsi. Nu suntem de acord cu restricții, dar e clar că o distanțare între persoane trebuie să existe”, ne-a declarat Răzvan Pârjol, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, care se ocupă de Turism.
Instituția a creat de ieri, 22 aprilie, o platformă în care agențiile de turism vor completa câte pachete au vândut, în ce destinații, în ce perioade și câți bani au luat de la români.