Casa regală saudită, o monarhie cum rar întâlnești! Regele Salman este unul dintre cei mai bogati monarhi din lume

12 12. 2017, 15:00

Când vine vorba despre regimuri dictatoriale înfricoșătoare, poate doar Coreea de Nord și Turkmenistanul să se compare cu Arabia Saudită, conform rating-urilor acordate anual de Freedom House referitoare la libertățile civile și politice. Ca să începem textul într-o lumină haioasă și șocantă în același timp, aflați că Arabia Saudită este ultima țară din lume care a permis femeilor să voteze, eveniment epocal petrecut în 2015. Dar asta nu înseamnă că femeile gata, umblă libere pe teritoriul condus de Regele Salman, numele pe scurt al actualului monarh. Pe lung (și dacă mergeți în Arabia Saudită ați face bine să folosiți numele complet, că de altfeeel…), omul se numește Salman bin Abdulaziz bin Adbul Rahman bin Faisal bin Turki bin Abdullah bin Mohammed bin Saud.

Și acum, câte ceva despre iadul pe pământ

Arabia Saudită este o monarhie absolutistă încă de la fondarea țării, în 1932. Fondatorul statului, autoproclamatul rege Ibn Saud (am folosit numele scurt, v-ați prins), a avut un total de 17 neveste (în paralel, da) care i-au dăruit 44 de fii și un număr necunoscut de fiice, pentru că, v-ați prins, femeile în general sunt cantitate neglijabilă, în Arabia Saudită. La ordinea zilei în Arabia Saudită este în această perioadă o discuție despre posibila renunțare la decapitare, ca metodă tradițională de execuție a condamnaților la moarte. Să nu credeți că se va renunța la pedeapsa cu moartea pe de-a întregul sau că s-a trezit regele Salman că tăierea capetelor fără anestezie e o chestie de barbari, e vorba doar de lipsa de forță de muncă calificată. În Arabia Saudită pur și simplu sunt prea puțin mânuitori de sabie profesioniști, pentru că branșa nu face față numeroaselor condamnări cu moartea.

Prin urmare, se ia în calcul doar folosirea plutonului de execuție, pe viitor. O a treia variantă, lapidarea (omorârea cu pietre) este și ea foarte populară și folosită când și când. De menționat că toate execuțiile au loc în piața publică. Și, dacă nu știți cam ce se pedepsește cu moartea în Arabia Saudită, vorbim despre homosexualitate, avort și adulter, de pildă, toate păcate capitale. Sigur, pedepselor cu moartea li se adaugă o listă lungă de alte interdicții, iar încălcarea acestora se pedepsește fie cu închisoare, fie cu un anumit număr de lovituri de bici, ori tot cu moartea, în cazuri de abuz. Printre cele mai șocante interdicții se numără cea a cafelei, substanță considerată diavolească într-o interpretare strictă a Islamului, din cauza calității sale de stimulator. La fel de interzise sunt consumul de alcool sau carne de porc, dar și cinematografele, pentru că tot interpretarea strictă a Islamului spune că să te distrezi e păcat mare de tot.