Care sunt cele mai frecvente leziuni în sezonul rece și cum se tratează
Sezonul rece vine la pachet cu o sumedenie de complicații în zona ortopedică, iar unele dintre ele sunt petrecute fix în momentele în care oamenii s-au dus, mai degrabă, să se relaxeze. Accidentările la schi, de exemplu, sunt unele dintre aceste complicații care poate surveni în orice moment, fie că vorbim despre un începător sau despre un avansat, iar dacă nu sunt gestionate corespunzător pot avea efecte negative pe temen lung, asupra sănătății persoanei respective.
Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie-Traumatologie și Medicină Sportivă, a fost invitat în emisiunea „Între Prieteni”, cu Dana Istrate, de la Metropola TV, unde a povestit despre care sunt cele mai frecvente leziuni în sezonul rece și cum se tratează.
„Schiatul este un sport foarte fumos însă, în același timp este unul extrem de solicitant pentru articulații. Însă, înainte de a explica ce și cum trebuie să facem, îmi doresc neapărat să atrag atenția asupra felului în care decidem să practicăm acest sport. Bunăoară, atenție mare, atunci când decidem să ne așezăm pe pârtie, alegem un loc care să se potrivească perfect cu nivelul nostru de pregătire.”, a explicat dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie-Traumatologie și Medicină Sportivă, în direct la Metropola TV.
Dincolo de culoarea echipamentului de schi sau a căștii, dincolo de pozele pe care le publicăm pe social media atunci când mergem la munte, atenția deosebită asupra stării noastre de sănătate nu trebuie să fie, nicicum, trecută cu vederea.
„Dincolo de pregătirea care trebuie făcută din timp, înainte chiar cu două luni de sezonul de schi, 5-10 minute de încălzire pentru întărirea musculaturii și exerciții de stretching sunt esențiale pentru articulații înainte de a ne urca pe schiuri. Mișcările bruște de rotație și de oprire pun foarte mare stres la nivelul genunchilor și gleznelor. Acest stres trebuie prevenit, cum spuneam, printr-o bună formă fizică, echipament special de protecție, care să ne permită practicarea acestui sport în siguranță, și să ne cunoaștem foarte bine limitele.”, a continuat specialistul.
Atunci când vorbim despe accidentările la schi ne referim fie la cele ușoare, entorse, fie la accidentări cu adevărat complicate și aici menționăm rupturi de ligamente încrucișate, rupturi de ligamente colaterale, rupturi de menisc, traumtismele la nivelul cotului sau la nivelul umărului.
Pentru mai multe informații și sfaturi utile, priviți materialul video de mai jos.