Care este pulsul normal la adulti si la copii. Tu stii bataile inimii tale?

22 08. 2018, 13:09

De exemplu, trebuie sa stii care este pulsul normal pentru adulti si copii. Este o modalitate prin care iti poti da seama daca starea de rau a unui apropiat e destul de grava. Pulsul reprezinta numarul de batai pe care inima le face intr-un minut.

Care este pulsul normal la adulti

Medicii spun ca un puls normal pentru un adult sanatos, in repaus, e de 60-100 de batai pe minut. Daca pulsul nu este in acesti parametri, nu inseamna ca esti bolnav. Poti gasi diverse aplicatii care iti masoara pulsul si tensiunea. Atat pentru mobil, cat si dispozitive in farmacii.

Pulsul normal variaza in functie de varsta, activitatea fizica desfasurata, temperatura, greutatea corpului si starea emotionala. Daca te sperii sau afli vesti proaste, sau daca vezi o persoana draga, pulsul creste mult. Asta se intampla datorita adrenalinei.

Care este pulsul normal la copii

Daca un adult are 60-100 de batai pe minut, un copil de peste 6 ani trebuie sa aiba intre 70-100 de batai pe minut.

Care este pulsul normal la batrani

Spre deosebire de adulti si copii, pulsul la varstnici e complet diferit. Acestia ajung si la sub 60 de batai pe minut. Dar asta nu inseamna ca sufera neaparat de o problema medicala.

Puls normal in repaus

Medicii il citesc in aceasta stare pentru a afla valoarea lui exacta. Orice efort duce la cresterea pulsului. Trebuie sa stai pe scaun si sa nu te concentrezi la nicio activitate. Dar acest lucru nu se aplica si la sportivi.

Cu cat sunt mai in forma, cu atat pulsul lor in repaus va fi mai scazut. Pot avea pulsul de 40-50 batai pe minut. Asta pentru ca inima lor e antrenata la efort fizic intens. In repaus, muschiul antrenat al inimii nu bate repede pentru a asigura nivelul de oxigen al corpului. Inima lucreaza eficient pentru a economisi energie.

in cazul persoanelor obeze, pulsul in repaus va fi foarte mare, scrie Live Science. Medicii recomanda ca pulsul sa fie masurat dupa odihna (dimineata, inainte de a cobori din pat), fie dupa 10 minute de lipsa a unei activitati fizice.

Ritmul cardiac maxim

Formula acceptata de medici pentru a stabili valorea maxima in repaus a pulsului este: cifra 220, din care scadem varsta. Pentru cineva de 30 de ani, pulsul maxim este: 220-30=190.

Cum se masoara pulsul

Se poate face manual, atingand cu degetele partea laterala a gatului sau incheietura mainii si numarand cate batai se simt in 60 de secunde. Exista aparate moderne care permit monitorizarea precisa a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale (tensiometre).

Tulburari cardiace date de lipsa unui puls normal

Extremele pulsului indica afectiuni care te trimit direct la medic. Niveluri in repaus de peste 100 de batai indica, de obicei, tahicardie. Peste 150 de batai in repaus indica tahicardie supraventriculara. Daca pulsul scade sub 50 de batai pe minut, afectiunea e bradicardie. Oscilatiile pulsului indica aritmie. Totusi, mai bine lasi un medic sa iti puna un diagnostic.