Calendar Ortodox, 14 iunie. Tradiții și obiceiuri de lăsatul secului pentru postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Publicat: 14 iun. 2020, 09:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Calendar Ortodox, 14 iunie. Tradiții și obiceiuri de lăsatul secului pentru postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este unul dintre cele patru mari posturi de peste an și nu are o dată fixă la care începe. În 2020, Lăsatul Secului pentru acest post are loc pe 14 iunie. Această zi este încărcată de tradiții, care se respectă chiar și în zilele noastre.

Cât durează Postul Sfinților Petru și Pavel

Postul Crăciunului, Postul Paștelui, Postul Sfintei Marii și cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel sunt cele patru posturi care se țin în fiecare an de către credincioși. Acesta din urmă este ținut pentru că cei doi Apostoli obișnuiau să postească înainte de a face fapte importante. În tradiția populară, acesta este cunoscut și sub denumirea de Postul Sânpetrului.

Postul Sfinților Petru și Pavel nu are aceeași durată în fiecare an. Începe în funcție de data la care se sărbătorește Paștele. Astfel, prima zi de post este în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, care pică la o săptămână după Rusalii. Așa cum se știe, Rusaliile se sărbătoresc la fix 50 de zile de la Învierea Domnului.

În cazul în care Paștele se sărbătorește în luna mai, Postul Sfinților Petru și Pavel se desființează sau este foarte scurt. Asta pentru că Duminica Tuturor Sfinților ar pica după data de 29 iunie, când se sărbătoresc Sfinții Petru și Pavel.

Așa s-a întâmplat în anii 1945 și 1956, când Paștele a picat pe 6 mai. Pentru că cei doi Apostoli sunt foarte importanți pentru Biserică, Sfântul Sinod a hotărât să se țină totuși post 3 zile înaintea Sfinților Petru și Pavel. Un alt caz aparte a fost cel din 1983, când Învierea s-a sărbătorit pe 8 mai, iar Postul Sfinților Petru și Pavel a durat doar două zile.

Cei care doresc să țină acest post, trebuie să știe că este unul blând. Sâmbăta și duminica este dezlegare la pește, la fel ca și pe data de 24 iunie, atunci când se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În plus, dacă lunea, marțea sau joia este cruce neagră și esteun sfânt cu doxologie mare, de asemenea se poate mânca pește.

În cazul în care Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel cade miercuri sau vineri, în acea zi va fi dezlegare la pește, vin și ulei. Cei doi Apostoli sunt sărbătoriți împreună, pentru că au murit în aceeași zi, în anul 67, când împăratul roman Nero a pornit prigoana creștină.

Ce e bine să faci de Lăsatul Secului

Duminica aceasta este lăsatul secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel. În popor, acest post este denumit și Postul Sânpetrului. Există foarte multe obiceiuri păstrate încă din cele mai vechi timpuri legate de acest post. Astfel, de Lăsatul Secului femeile nu au voie să facă treabă în casă. Tradiția spune că ielele trec pe lângă fiecare gospodărie și dacă văd o femeie că face treabă îi vor strâmba corpul.

Pe întreaga durată a postului este bine să te scoli cât mai devreme, ca să poți vedea Constelația Cloșca. Astfel, vei avea noroc tot anul. În anumite zone ale țării, mamele le pun fiicelor la gât usturoi sau pelin, pentru ca acestea să fie apărate de iele.

Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie, zi care poartă denumirea de Sânpetru de vară. În popor, această dată reprezintă jumătatea verii agrare. Asta înseamnă că oamenii pot începe secerișul. Se spune că după 29 iunie, cucul și privighetoarea nu mai cântă. Sfântul Petru este considerat unul dintre cei mai importanți Apostoli. De aceea, se spune că Dumnezeu i-a încredințat cheile raiului.

Sfântul Petru este patronul agriculturii, al căldurii și al ploilor. Atunci când acesta pocnește din bici, pe pământ ajung licuricii, care îi ajută pe drumeți să vadă pe unde merg. Se crede că Sfântul Petru are grijă și de animalele sălbatice, în special de lupi. De aceea, în ziua Sfinților Petru și Pavel nu este bine ca oamenii să pună capcane pentru lupi.

De asemenea, Sânpetru fierbe grindina și o topește în bucățele cât mai mici, pentru ca aceasta să nu mai fie la fel de periculoasă. Pe întreaga durată a postului nu este bine să se scuture merii. În caz contrar, oamenii vor atrage grindina.

Publicat: 14 iun. 2020, 09:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă