Bucureștiul intră în scenariul roșu! Autoritățile decid noi restricții
Capitala a depăşit rata de infectare de 3 la mia de locuitori, conform raportului săptămânal publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus din ultimele 14 zile a ajuns, în Bucureşti, la 3,11 la mia de locuitori. De la acest prag, şcolile intră în scenariul roşu şi se poate decide carantinarea oraşului. La Prefectura Capitalei în aceste momente este în desfăşurare o şedinţă de lucru.
Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, în săptămâna 5 – 11 octombrie, 35.4% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Bucureşti, Iaşi, Bacău, Timiş şi Cluj.
27.6% din totalul deceselor au fost înregistrate în Bucureşti, Prahova, Alba, Arad si Olt. În 31 de judeţe şi municipiul Bucureşti se înregistrează o rată de incidenta cumulată peste 100/100.000 locuitori.
1 din 29 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical. De asemenea, 81.6% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 60.1% din decese au fost la bărbaţi. 95.4% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată.
Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunţat săptămâna trecută că este posibilă carantinarea unor sectoare ale Bucureştiului şi a unor cartiere, în cazul în care va creşte numărul cazurilor de COVID-19.
Un nou simptom a fost descoperit de medici
Chiar și după ce anumite persoane au fost infectate cu noul coronavirus, și la câteva luni au continuat să aibă anumite simptome, unele mai puțin întâlnite. De exemplu, acum experții în sănătate spun că pierderea auzului ar fi unul dintre simptomele nu atât de întâlnite printre pacienți, arată stirileprotv.ro.
O femeie din Statele Unite ale Americii a mărturisit că a început să aibă anumite probleme cu aparatul auditiv, după ce a fost infectată cu noul coronavirus. Ulterior, a realizat că nu mai aude. Totuși, inițial nu știa că este infectată cu virusul chinezesc, iar la o săptămână distanță a mers la un centru pentru a-și face un test, unde a aflat că este pozitivă. Pe de altă parte, alți medici susțin că nu ar putea lega pierderea auzului cu celelalte simptome specifice noului coronavirus.
Noul coronavirus poate fi transmis la o distanţă de peste doi metri
Prin noua actualizare, realizată la 10 luni după debutul pandemiei, CDC recunoaște practic validitatea mai multor studii care demonstrează că noul coronavirus, deşi nu este la fel de contagios ca rujeola, poate fi într-adevăr transmis la o distanţă de peste doi metri – o ipoteză care era neglijată de CDC şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în momentul apariţiei virusului SARS-CoV-2. CDC notează importanţa ventilaţiei în spaţiile închise pentru a preveni contaminările.