Bautura verii este aici! Medicul nutritionist ne spune de ce este cea mai buna varianta pentru sezonul cald

de: Simona
12 06. 2019, 14:04

Bautura verii este aici! Mihaela Bilic ne recomanda cu tarie sa consumam ayran vara, fiidnca ajuta foarte mult la hidratarea organismului, si in plus, este foarte gustos.

„Când afară e cald tare, toată lumea spune să te hidratezi? Pe lângă apă, limonadă, ceai rece(fără zahăr!), ciorbă cu multe legume(și minerale), va propun o alternativă: ayran-ul? Acest produs pe bază de iaurt a fost decretat în 2013 băutura națională a Turciei și dacă la nici la ei nu e cald, atunci unde?

Bautura verii este aici!

Ayran-ul este consumat nu doar în Balcani, ci peste tot în Orientul Mijlociu, Liban, Iran și țările arabe. Compus din 1/3 iaurt(de oaie, capră sau vacă), apă și un strop de sare, ayran-ul se bea rece, în zilele de vară, fiind băutura perfectă pentru hidratare. Pe lângă faptul că laptele conține toate mineralele necesare organismului, adaosul de sare reține lichidele în corp și previne scăderea tensiunii arteriale, principalul neajuns al caniculei?Tot ayran-ul poate fi băutura ideală pentru o masă bogată în carne, fermenții lactici ajută digestia, iar calciul saponifică grăsimea animală și îi blochează absorția- nu întâmplător kebab-ul sau șaorma se însoțesc de un ayran?

Iaurtul este de origine greacă și la început era considerat un aliment destinat bolnavilor și convalescenților, culturile vii de lactobacili fiind considerate a avea proprietăți anticancerigene, antibiotice, antistres, de stimulare a imunității și a digestiei.

Deși în Occident iaurtul cucerește populația abia după al doilea război mondial, în Turcia și bazinul Mediteraneean se consumă iaurt încă de la anul 1071, după invazia mongolă. După anii 1500 aflăm că regele Francisc folosește iaurtul pentru probleme digestive, iaurt provenit de la curtea lui Suleiman Magnificul.

Despre ayran mai trebuie spus că rezistă bine la căldura toridă a verii, nu există riscul să fermenteze și e mai plăcut la consistență față de laptele bătut, tocmai pentru că e diluat cu apă.

Răcoritor și remineralizant, merită introdus în obiceiurile noastre estivale, mai ales că a început să fie produs și de companiile româneși de prelucrare a laptelui☺️ O vară cu gust vă doresc!” a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.