Barbatii din Bucovina primesc martisoare de 1 Martie. De ce sunt singurii care le primesc
Barbatii din Bucovina primesc martisoare de 1 Martie. In fiecare an, femeile din judetul Suceava pun martisoare in piept barbatilor. Uneori le mai fac si alte mici daruri. Gestul este returnat de barbati pe data de 8 Martie, Ziua Femeii, cand barbatii sunt cei care le dau martisoare femeilor care lor le-au dat martisoare, pe 1 Martie.
„În Bucovina există obiceiul ca, de 1 Martie, fetele să lege la încheietura mâinii băieţilor un şnur alb cu roşu. În special flăcăii ce nu erau căsătoriţi primeau acest mărţişor pentru a-i proteja şi a le aduce noroc.
Barbatii din Bucovina primesc martisoare de 1 Martie
Odată cu ziua de 1 Martie, venea şi primăvara, astfel că tinerii trebuiau să plece la muncă, la vânat, prin pădure, reluându-şi activităţile, astfel că tradiţia de a oferi aceste simboluri s-a menţinut până în zilele noastre şi femeile le oferă bărbaţilor din viaţa lor mărţişoare pentru a-i ocroti de necazuri şi pentru a avea noroc în toate”, a declarat istoricul sucevean Ilie Gliga, pentru Adevărul.
Istoria martisorului
In lucrarea ”Sarbatorile la romani”, scrisa de Simion Florea Marian, este prezentata istoria martisorului. In Moldova si Bucovina, martisorul era compus dintr-o moneda de aur sau argint, gaurita in mijloc. Prin gaura se trecea snurul alb-rosu. Moneda era purtata la mana sau la gatul copiilor, pentru noroc.
Fetele adolescente purtau martisor la gat in primele 12 zile ale lunii martie. Apoi il prindeau in par si il pastrau pana la sosirea primilor cocori si inflorirea copacilor. Apoi prindeau snurul de creanga unui copac, si banutul gaurit era dat la chimb pentru cas. Daca pomul inflorea, tanara urma sa aiba un an bun. Afla ce traditii si superstitii trebuie sa respecti zilele astea!