Avertismentul făcut de OMS. Tulpina indiană, găsită în 44 de țări
Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății transmit un semnal de alarmă în legătură cu tulpina indiană a coronavirusului. Potrivit lor, tulpina a fost detectată deja în 44 de țări.
Conform cercetătorilor, varianta indiană a noului coronavirus a fost detectată în 44 de țări, fiind mai contagioasă. Conform acestora, tulpina se află la originea exploziei de infectări din India. Și în alte zeci de țări de pe glob a fost regăsită această tulpină, iar anunțul a fost făcut miercuri de OMS. În India a apărut pentru prima oară varianta B.1.617 în luna octombrie a anului trecut. După aceea, cel mai mare număr de persoane infectate cu tulpina respectivă a fost descoperit în Marea Britanie. Pentru oamenii de știință, situația este una „îngrijorătoare”. Apoi, după Marea Britanie, alte cazuri au fost descoperite și în Brazilia și Africa de Sud. În India, până în prezent, au murit aproape 250.000 de persoane, iar zilnic, din cauza tulpinii și a sistemului medical în colaps, aproape 4000 de oameni mor, scrie g4media.ro.
Tulpina indiană este cu 20% mai contagioasă
Tulpina din India se manifestă în același timp cu celelalte tulpini care au fost descoperite: Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1). Specialiștii transmit faptul că tulpina indiană este cu 20% mai contagioasă și cu o scădere a răspunsului imun cu 50%. În India, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus s-a triplat.
Ce spune Ștefan Dascălu, imunolog, cercetător la Universitatea Oxford, potrivit Adevărul.ro: „Eu sunt totuşi optimist că ambele mutaţii sunt în cadrul proteinei Spike, dar totuşi restul proteinei rămâne funcţională şi sunt convins că un răspuns imunitar mai puţin eficient tot va fi suficient de bun ca să protejeze faţă de simptomatologia severă cauzată de infecţia cu această nou tulpină. De altfel, a fost demonstrat şi faţă de restul tulpinilor, faţă de a căror infecţie simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar faţă de infecţia simptomatică severă, faţă de cazurile severe de COVID-19, vaccinurile au rămas eficiente şi sper că acesta va fi cazul şi faţă de această nouă tulpină”.
Sursă foto: Pixabay