Avertisment OMS! ”Distanțarea socială”, termen folosit greșit

25 05. 2020, 10:08

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, termenul de ”distanțare socială” ar fi folosit greșit. Ce spun specialiștii despre acest lucru.

Specialiștii susțin că acest termen, folosit tot mai des de oameni, ar avea, totuși, o conotație greșită. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că ”distanțarea socială” este folosită pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, virusul venit din China, Wuhan, și nu pentru a crea discrepanțe între clasele sociale.

Acum există întrebarea-dilemă dacă ”distanțarea socială” este cea de care avem nevoie sau de o ”distanțare fizică”. În context medical, potrivit Antena 3, distanțarea socială este o distanțare fizică, dar să nu uităm faptul că persoanele au nevoie de socializare în perioada aceasta.

Avertisment OMS! ”Distanțarea socială”, termen folosit greșit

„Distanţarea socială poate fi şi între clase, diferenţele de trai, evoluţie, social şi distanţa fizică impusă de distanţa de protecţie. E acelaşi lucru, raportat la paza de coronavirus. Aici e o metaforă, trebuie să mergem undeva să discutăm pe larg”, susține OMS.

„Noi suntem obişnuiţi să fim apropiaţi, dar ne-am mai şi întâlnit, dar nu ne-am îmbrăţişat, nu ne-am sărutat. A fost ziua mea, nu ne-am sărutat”, „Am dus lipsa de apropiere, de copii, de persoane apropiate, de interacţiunea cu colegi, cu prieteni. Cred că distanţa socială e mai grea decât aia fizică” sau „E incomparabil. Cea fizică, mi se pare normal, natural, suntem sociabili, suntem oameni, n-ai cum altfel. Suntem obişnuiţi cu canalele online, aşa că într-adevăr, plimbările prin parc, interacţiunea cu prietenii, fizic la terase, restaurante, ne-au lipsit”, spun oamenii, potrivit sursei citate.

Ce spun specialiștii despre distanțarea socială! Doi metri nu ar fi suficienți

Experții de la Institutul American de Fizică susțin că cei doi metri pe care trebuie să îi menținem între noi, în legătură cu distanțarea socială, sunt insuficienți.

Astfel cei doi metri pe care trebuie să îi menținem nu ar fi cei ”rezonabili” și ar trebui să avem o distanța mai mare între noi. Un studiu a arătat faptul că picăturile de salivă călătoresc mai mult de cinci metri în cinci secunde, în condițiile în care briza e de 4 kilometri/h. Unul dintre autorii studiului străin, profesorul Dimitrist Drikakis, spune că adulții scunzi și copii sunt mai predispuși spre infectare, potrivit sciencefocus.com.

Specialiștii au ținut cont și de efectele umidității și temperaturii: „Fără viteza vântului, picăturile cad la pământ la mică distanță de persoana care expiră sau tușește. Prezenta analiză arată că intervalul nu poate depăși distanța de un metru”.

”La o viteză a vântului între 4 km/h și 15 km/h, am constatat că picăturile de salivă pot călători pe distanțe de până la șase metri, cu concentrații descrescătoare, în direcția vântului. Constatările noastre implică faptul că, în funcție de condițiile de mediu, distanța socială de doi metri poate să nu fie suficientă”, au mai spus oamenii de știință.