Atenție dacă vă sună acest număr! Ce trebuie să faceți imediat

24 04. 2025, 11:27

Atenție dacă vă sună acest număr. De aproape două luni românii sunt asaltați de apeluri și mesaje spam/scam/phishing la toate orele din zi și din noapte. De cele mai multe ori sunt boți TTS sau mesaje text care propun joburi part time, premii sau solicită actualizări de date la bănci, dar uneori sunt și agenți call center care vor să vândă tratamente naturiste, cărți și abonamente la sală.

Numerele de telefon au devenit o parte esențială a sistemelor de autentificare online. Multe servicii se bazează pe acestea pentru recuperarea contului și autentificarea în doi pași (2FA). Odată ce scammerii au numărul tău de telefon, ei pot face următoarele:

Atenție dacă vă sună acest număr

  • Te pot bombarda cu mesaje periculoase.
  • Pot obține acces la datele tale cu caracter personal sau la informații despre compania ta.
  • Pot fura bani direct din conturile tale bancare.

Principalele tactici folosite de scammeri implică adesea crearea unor situații urgente sau crize false, care te fac să crezi că contul tău bancar este în pericol, dispozitivul tău este infectat cu programe malware sau chiar că un membru al familiei tale este în pericol. Aceste tactici devin din ce în ce mai sofisticate, întrucât scammerii folosesc chiar și inteligența artificială pentru ca trucurile lor să fie mai credibile.

Despre ce număr de telefon vorbim?

Numere pe care nu le cunoașteți, nu le aveți în agendă, deși sunt din România! Numerele sunt atât de fix, cât și de mobil. În general ele încep cu 0799. Mai mult, dacă la capătul liniei este un robot care vă vorbește, închideți imediat și nu urmați pașii propuși de el. Mai jos aveți și câteva soluții salvatoare pentru dumneavoastră.

Ce poți face în legătură cu un număr de telefon compromis

Dacă numărul tău de telefon a fost compromis, iată ce trebuie să faci imediat:

1. Contactează furnizorul de servicii de telefonie mobilă: Anunță-l că numărul tău ar putea fi compromis. Solicită-le să sporească securitatea contului tău, de exemplu prin adăugarea unui cod PIN sau a unei parole, și blochează-ți cartela SIM pentru a împiedica modificările neautorizate.

2. Folosește autentificarea în doi pași (2FA) pe bază de aplicație: Renunță la autentificarea în doi pași pe bază de SMS în favoarea unor soluții pe bază de aplicație pentru a-ți proteja căsuțele de e-mail, conturile bancare și alte conturi importante. Acest lucru îngreunează munca scammerilor care încearcă să-ți folosească numărul de telefon pentru a obține acces la datele tale.

3. Monitorizează-ți conturile: Verifică-ți cu regularitate conturile bancare, conturile de pe rețelele de socializare și alte conturi pentru a depista eventualele activități neautorizate. Dacă observi ceva neobișnuit, schimbă-ți parolele și informează furnizorii serviciilor respective.

4. Raportează scamul: Informează-ți furnizorul de servicii, instituțiile financiare și orice alte platforme afectate. În unele situații, ar putea fi necesar să faci o raportare către autoritatea locală responsabilă de securitatea cibernetică.

5. Ia în calcul posibilitatea de a-ți schimba numărul: Dacă numărul tău a fost vizat de atacuri de mai multe ori, ar putea fi mai sigur să obții un nou număr. Informează-ți contactele de încredere în legătură cu această schimbare.

foto: social media