Alexandru Rafila, testare națională anti COVID-19: „Va include circa 30.000 de persoane din toată țara, pe 9 grupe de vârstă”

15 05. 2020, 11:58
alexandru-rafila
Rafila: "Nu deschiderea teraselor a dus la creșterea numărului de cazuri"

Președintele Societății Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, a declarat că se va demera un studiu național anti COVID-19, în urma căruia vor fi testate 30.000 de persoane, pe 9 grupe de vârstă și pe intervale de câte 10 ani.

„Primul lucru pe care l-am învăţat este că trebuie să fim precauţi când facem declaraţii. Mai ales dacă suntem pesoane care au impact asupra publicului, să nu facem predicții, să dăm sentinţe pentru că vorbim despre o boală pe care nu o cunoaştem. Astfel generăm aversiune şi lipsă de încredere. Rolul nostru este invers, adică să oferim informaţii credibile şi care să se dovedească, în timp, adevărate. S-au schimbat anumite lucruri, inclusiv evoluţia recomandărilor. (…) Am ajuns să considerăm că dacă toată lumea ar purta masca, virusul ar dispărea. Să ne aducem aminte de teama răspândirii virusului prin intermediul obiectelor venite din China sau Italia. Ieri am avut o discuţie cu reprezentanţii unei mari companii, care m-au rugat să îi sfătuiesc legat de reluarea activităţii. În România a fost vehiculată informaţia că aerul condiționat ar putea să ducă la răspândirea infecției. Se gândeau ca lucrătorii să poarte mască, iar instalaţia de aer condiţionat să fie oprită. Le-am explicat că activitatea ar fi durat maxim o oră”, a spus profesorul.

„Studiul se va face începând cu luna iunie”

Președintele Societății Române de Microbiologie a mai explicat faptul că, din luna iunie, se va demera un studiu național anti COVID-19, împreună cu specialişti de la OMS. În urma acestor decizii, vor fi testate 30.000 de persoane, pe 9 grupe de vârstă și pe intervale de câte 10 ani.

„Studiul se va face începând cu luna iunie. Am discutat cu experţi de la OMS şi Centrul European de control al bolilor. Metodologia este cea recomandată de ei. Vom face un studiu cross secţional, în care alegem un eşantion semnificativ la nivel național şi regional. Va include circa 30.000 de persoane din toată țara, pe 9 grupe de vârstă, pe intervale de câte 10 ani. Un eşantion dintr-un judeţ mediu din România, care are 450 de mii de locuitori, va trebui să înroleze circa 700 de pacienţi din aceste grupe de vârstă”, a mai spus el.