Alexandru Rafila, mesaj îngrijorător! „Asta e cea mai mare greșeală!”

de: Elena
16 06. 2020, 08:28
alexandru-rafila
Alexandru Rafila: "Economia nu o să reziste la o a doua perioadă de izolare"

Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, a explicat la Digi 24, că tendința în cele patru zile care au trecut arată că nu putem fi încă relaxați în ceea ce privește epidemia de coronavirus.

„În momentul în care ai multe cazuri noi decât numărul persoanelor care sunt externate, considerate externate și vindecate, evident că numărul total de persoane bolnave, practic, crește. Ăsta este adevărul și e important ca acest trend să nu dureze foarte mult încât să se acumuleze din nou un număr mare de persoane bolnave.

Acum avem în jur de 5000 de persoane care sunt internate în spital și care sunt diagnosticate cu infecția cu noul coronavirus. Am avut mai mult, am avut vreo 8000 și sigur că și proporția de vindecări din 8000 este mai mare decât numărul de persoane care se vindecă din 5000 pacienți.

Dacă este o chestiune temporară, și vedem că doar ultimele patru zile sunt, practic, cu astfel de situație și dacă înregistrăm o aplatizare a curbei, a numărului de cazuri noi, atunci probabil că vom reintra pe un trend descendent al numărului global de cazuri pe care le tratăm la un anumit moment în spital”, a explicat Alexandru Rafila.

Rafila: „Ziua de astăzi (n.r. ieri) nu este relevantă”

„Sigur, există o anumită îngrijorare având în vedere trendul ultimelor patru zile. Ziua de astăzi nu este relevantă, cel puțin pentru mine și pentru colegii mei, cred, care lucrează în zona de sănătate publică pentru că aceste 166 de cazuri au fost identificate dintr-un număr mic de testări care se întâmplă deobicei duminica. Sunt vreo 3600 de testări dar, totuși, dacă facem procentul, el e apreciabil. E de 5%. Deci 5% dintre testări au fost pozitive și mă refer la cazurile noi nu la toate cazurile pozitive care ar putea să includă și pacienții deja internați. 5% e un procent mare, într-adevăr și n-am mai avut de mult 5% din cazuri pozitive”, a mai spus șeful Societății Române de Microbiologie.

„Nu putem să spunem că suntem relaxați”

„Deci nu putem să spunem că suntem relaxați și toată lumea ar trebui să fie preocupată, nu aș spune în niciun caz panicată. Asta e cea mai mare greșeală să fim panicați, să avem reacții isteroide, am mai auzit așa prin diverse zone. Nu trebuie speriați părinții ca să nu își mai trimită copiii la grădinițe, nu trebuie speriate persoanele vârstnice să nu mai iasă deloc din casă dar, pe de altă parte, trebuie să fim și responsabili și să încercăm să respectăm cele trei reguli simple pe care le tot repetăm ca pe un soi de poezie și lumea să fie conștientă că nu există niciun fel de regie pentru că e foarte periculos să ne jucăm cu aceste scenarii – se raportează cazuri fals, mai multe sau mai puține.

Mesajul către cetățeni ar trebui să fie unitar, nu uniform, ci unitar. Adică fiecare poate să își spună opinia în modul în care înțelege lucrurile sau cum crede că este mai bine, dar să nu le creem senzația că odată cu venirea verii lucrurile s-au rezolvat și pentru că am avut o situație mai bună două sau trei săptămâni, o situație mai puțin bună nu poate apărea. Și atunci trebuie să le comunicăm toți și prin exemplul personal, asta e foarte important, știți bine că exemplul personal este cheia succesului în foarte multe activități, să le demonstrăm că e bine să fie reticenți în a renunța la mască, în a sta mai apropiați de 1.5 metri de alte persoane sau că spălatul pe mâini este extrem de important atunci când vrem să evităm transmiterea unei boli”, a spus profesorul Alexandru Rafila.