Alexandru Rafila avertizează! Ce se întâmplă dacă masca de protecție se umezește

21 05. 2020, 08:49

Profesorul Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă în privința măștilor de protecție. Ce se întâmplă în momentul în care masca se umezește.

Președintele Societății de Microbiologie al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila a mărturisit aseară, la televizor, că dacă purtăm mască de protecție, se reduce considerabil transmiterea virusului, conform Adevărul.ro.

Dar, de asemenea, dacă purtăm o mască de protecție care s-a umezit, riscul contaminării crește. Cetățenii pot purt chiar și măști textile, care se spală și se calcă. Singura diferență este că masca textilă trebuie spălată zilnic, iar cea normală, de protecție, trebuie schimbată la patru ore.

„Dacă masca se va umezi, poate dăuna. Există şi o alternativă, este vorba despre măştile textile, care poate nu oferă un nivel la fel de bun de protecţie, dar sunt o alternativă, mai ales că se pot spăla şi se pot călca. Există multe persoane care poartă astfel de măşti”, a spus Alexandru Rafila la B1TV.

„Este o problemă legată de disconfortul creat de purtarea măştii, mai ales dacă într-o incintă închisă este cald, aşa cum este în mijloacele de transport în comun. Pe de altă parte, există şi persoane care nu cred în utilitatea măştii. Sigur că părerile sunt împărţite. Studiile arată că purtarea măştii reduce semnificativ transmiterea virusului şi că este mai eficientă decât izolarea la domiciliu”, a mai spus medicul.

Alexandru Rafila, despre purtarea măștilor: ”Trebuie să existe stocuri foarte mari”

Profesorul Alexandru Rafila susține că purtarea de măști a creat probleme economice și logistice.

„Eu cred că cei care au legiferat această măsură au luat în calcul toate elementele. Trebuie să existe stocuri foarte mare de măşti şi o distribuţie la nivel naţional care să facă posibilă existenţa acestor măşti. Cred că aici trebuie o gândire mai aplicată cum să rezolvăm această problemă. O soluţie mai realistă va fi cea a măştilor textile”, a spus el.