Alexandru Rafila, avertisment pentru români: „Oamenii să se comporte cu grijă, cu precauție”
Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, a declarat despre creșterea numărului de cazuri de Covid-19 nou înregistrate că nu este un motiv de panică, dar nici nu trebuie să renunțăm la precauții.
„Să nu ne panicăm, să nu creăm o isterie, dar nici să nu renunțăm la comportamentul precaut. Oamenii să se comporte cu grijă, cu precauție”, a declarat Alexandru Rafila sâmbătă, la Digi24.
El a atras atenția asupra asupra pericolului mesajelor transmise public din mai multe părți, fără a indica vreo direcție anume, care pretind că nu mai avem motive să respectăm reguli.
„Să nu dăm curs îndemnului de a nu respecta reguli. S-ar putea ca relaxarea să fie potențată de anumite mesaje transmise, că nu este o pandemie gravă, că virusul nu se mai transmite. Ne uităm și la cifrele din alte țări, unde se înregistrează o creștere a numărului de cazuri, lângă noi, în Balcani – în Macedonia, în Bulgaria”, a dat Rafila exemple similare după relaxarea măsurilor de restricție.
El spune că pericolul nu a trecut și face apel la respectarea în continuare a măsurilor de igienă și distanțare socială.
„Nu avem motive să considerăm că nu mai sunt persoane care se pot îmbolnavi, pentru că un procent foarte mic din populație a trecut prin boală. Cred că dacă ne comportăm cum trebuie nu vom avea niciun fel de problemă”, a mai arătat Alexandru Rafila.
Ce se va întâmpla cu persoanele asimptomatice în România
Medicul spune că există două categorii de persoane care sunt asimptomatice – cei diagnosticați întâmplător și cei care au fost bolnavi, s-au vindecat, dar rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp.
„Trebuie să lămurim oamenii. Noi avem două categorii de persoane care sunt asimptomatice. Cei care sunt diagnosticați întâmplător și atunci sunt internați și urmăriți până când au două teste negative. O a doua situație este reprezentată de persoanele care au avut forme ușoare sau medii de boală, se vindecă, devin asimptomatici fiind în spital și unii dintre ei rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp, mult peste cele câteva zile la care ne-am aștepta în mod obișnuit să dispară virusul”, a spus Rafila.