Ai probleme cu fierea? Ce regim alimentar trebuie sa urmezi
Regim aliementar pentru fiere. Printre simptomele cauzate de fiere regasim dureri de cap, stari de voma, greata, balonare si disconfort abdominal. In acest caz, persoanele care au constat starile de mai sus trebuie sa mentina un regim alimentar strict, care sa tina organismul sub control.
Insa inainte de a incepe regimul, trebuie sa inelegem ce repezinta mai exact fierea. Este un lichid usor galbui, produs de celulele ficatului, avand un rol vital pentru digestie, pentru ca ajuta la emulsionarea grasimilor.
De aceea, persoanele care au probleme cu fierea trebuie sa evite alimentele grele, pentru ca pot solicita bila. In acest sens, trebuie sa eliminati prajelile, semintele, nucile, alimentele procesate si carnea foarte grasa.
Regim aliementar pentru fiere
Cel mai important e ca atunci cand ai probleme cu fierea, sa consumi cat mai multe fructe si legume, ele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta zilnica. Insa sunt si cateva exceptii, pe care nu trebuie se le ignorati, precum rosiile, varza si vinetele.
Legumele care iti sunt aliate sunt conopida, morcovii, cartofii dar si salata verde si spanacul. La pranz poti opta pentru supe slab calorice si carne fara grasime, precum pieptul de pui la gratar.
Si lactatele sunt optime pentru lupta cu fierea, precum si citricele, datorita continului mare de vitamina C. Important este sa ai un echilibru si sa mananci des, dar putin. Dar cel mai important, sa mesteci foarte bine mancarea, pentru a ajuta digestia.
Regim ‘bila lenesa’
In cazul in care suferiti de „bila lenesa” (dischinezia biliara), simptomele pot fi eliminate cu ajutorul plantelor si preparatelor pe baza de enzime.
Pentru asta, sunt recomandate ceaiurile din coada-soricelului, cimbrisorul, salvia, rostopasca, menta, sunatoarea si coada-calului. Trebuie servite doua cani pe zi, inaintea meselor principale.
Iar in cazul in care ai pietre la fiere (litiaza biliara), boala frecventa mai mult la barbati, cu o alimentatie echilibrata poti scapa de operatie.
Regim pietre la rinichi
In acest sens, aveti voie la legume fierte sau crude, supe si ciorbe fara grasimi, alimente preparate cat mai sanatos, de preferat la abur, cuptor sau gratar.
Este important sa consumati cat mai putina sare sau deloc, dara suportati gustul, si sa evitati utilizarea condimentelor in exces. Ca si in cazul legumelor, fructele trebuie consumate in stare cruda sau cel mult sub forma de compot.
Multe persoane se confrunta cu fierea inflamata, iar cel mai bun remediu este ceaiul din matase de porumb, care detoxifica ficatul si creste productia de bila in ficat.