7 tipuri de dureri pe care nu ar trebui să le lași să treacă netratate
Te doare capul sau zona lombară? Ești victima unor dureri de ceafă sau te chinuie o durere de călcâi. Fiecare dintre aceste dureri comune pot anunța existența unor afecțiuni care, de cele mai multe ori, sunt obligatoriu de evaluat de către un specialist și de tratat în consecință.
„Patologiile ortopedice sunt des întâlnite în rândul pacienților. Mulți dintre ei ajung în cabinet în momentul în care durerile chinuitoare îi împiedică să-și ducă la bun sfârșit activitatea zilnică. Stilul de viață, sedentarismul, alimentația nesănătoasă, înaintarea în vârstă sunt factori declanșatori în cazul afecțiunilor de la nivelul articulațiilor sau ale coloanei vertebrale.”, explică dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie și Traumatologie.
7 tipuri de dureri pe care nu ar trebui să le lași să treacă netratate
Care sunt posibilele afecțiuni „anunțate” de durerile comune pe care le experimentăm fiecare dintre noi? Specialistul ortoped face o evaluare a fiecărei situații în parte.
Durerea de cap, spre exemplu, poate fi rezultatul unei afecțiuni situate în segmentul cervical al coloanei vertebrale, iar dacă apare durerea de ceafă este posibil să se fi instalat o spondiloză cervicală. „Spondiloza cervicală se mai numește artroză cervicală. Este o afecțiune care implică modificări ale oaselor, discurilor și articulațiilor gâtului. Aceste modificări sunt cauzate de uzura normală a îmbătrânirii. Odată cu înaintarea în vârsta, discurile coloanei cervicale se descompun treptat, pierd lichid și devin mai rigide. Spondiloza cervicală apare de obicei la persoanele de vârstă mijlocie și vârstnice. Ca urmare a degenerarii discurilor și a altor cartilaje, se pot forma pinteni sau creșteri anormale numite osteofite pe oasele gâtului”, explică specialistul.
Durere lombară, de asemenea, foarte des întâlnită, poate fi rezultatul unor leziuni de la nivelul ligamentelor, articulațiilor sau discurilor. Corpul reacționează la leziuni și prin mobilizarea unui răspuns inflamator de vindecare. Chiar dacă inflamația pare minoră, poate provoca dureri severe.
Durerea de cot, pe de altă parte, poate fi determinată de un diagnostic de tendonită sau artrită, iar durerea de genunchi poate fi simptom de osteoartrită, bursită sau o sângerare a articulațiilor.
Dureri importante pot fi resimțite și în zona inferioară a tălpii. În cazul în care disconfortul apare la nivelul gleznei, specialistul suspectează un diagnostic de osteoartrită, gută, inflamația nervului sciatic, artrită spetică sau chiar blocarea vaselor de sânge. În schimb, durerea de călcâi anunța instalarea fasceitei plantare, cauzată de deteriorarea ligamentului care se află în talpă.