3 alimente care îți prelungesc viața cu 10 ani! Schema dietei longevității

28 11. 2023, 13:48

Speranța de viață este mai mare pentru acele persoane care își schimbă dieta în mod radical cu una sănătoasă. Un studiu recent făcut de cercetători a demonstrat că trei alimente îți pot prelungi viața cu 10 ani.

La vârsta mijlocie, trecerea de la o dietă nesănătoasă la o dietă sănătoasă poate adăuga aproape un deceniu la viața unei persoane. Studiul, publicat recent în revista Nature Food, a evidențiat că schimbările făcute în alimentație la vârsta de 40 de ani pot aduce o prelungire a vieții de 10 ani și 4 luni pentru bărbați și, respectiv, 10 ani și 8 luni pentru femei.

Dacă aveți, în schimb, 70 de ani însă și faceți aceste schimbări, speranța de viață poate crește cu aproximativ cinci ani: „Câștigurile în ceea ce privește speranța de viață sunt mai mici cu cât întârzierea în inițierea îmbunătățirilor alimentare este mai mare, dar chiar și pentru cei care inițiază schimbările alimentare la vârsta de 70 de ani, câștigul în ceea ce privește speranța de viață este de aproximativ jumătate din cel obținut de adulții de 40 de ani”, au scris autorii studiului.

Care sunt cele 3 alimente minune

Cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, și de la Universitatea din Glasgow, Scoția, au constatat că cerealele integrale, nucile și fructele păreau să facă cea mai mare diferență pozitivă în ceea ce privește speranța de viață.

  1. Cereale integrale: Bogate în fibre și substanțe nutritive esențiale, cerealele integrale sunt un element de bază al dietei longevității.
  2. Nuci: Pline de acizi grași omega-3 și antioxidanți, nucile aduc beneficii semnificative sănătății inimii și creierului.
  3. Fructe: Surse naturale de vitamine și fibre, fructele au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Analiza cercetătorilor arată că o dietă asociată longevității constă într-un aport ridicat de lapte și produse lactate, legume, nuci și leguminoase și un aport moderat de cereale integrale, fructe, pește și carne albă. De asemenea, o dietă sănătoasă pentru lonegvitate include un aport relativ scăzut de ouă, carne roșie și băuturi îndulcite cu zahăr și un aport scăzut de cereale rafinate și carne procesată. Acest plan alimentar are legături strânse cu dieta mediteraneană.

Dieta mediteraneană are multe beneficii

Cercetările arată că dieta mediteraneană poate fi chiar legată de un risc mai scăzut de boli de inimă și accident vascular cerebral. S-au comparat efectele dietei mediteraneene și ale unei diete sărace în grăsimi și a reieșit că dieta mediteraneană a fost mai eficientă în încetinirea progresiei formării plăcii de aterom, care este un factor de risc major pentru bolile de inimă.

Dieta mediteraneană încurajează o varietate de alimente bogate în nutrienți, inclusiv fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale și grăsimi sănătoase pentru inimă. Ca atare, respectarea acestui tip de alimentație poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la protejarea împotriva dia-betului de tip 2.

Mai multe studii arată că dieta mediteraneană ar putea fi benefică pentru sănătatea creierului și poate chiar proteja împotriva declinului cognitiv, pe măsură ce îmbătrânești. Dieta mediteraneană poate oferi, așadar, o serie de beneficii pentru organismul uman, inclusiv pierderea în greutate, sănătatea inimii și a creierului, evitarea hipertensiunii arteriale, prevenirea cancerului și prevenirea și controlul diabetului de tip 2. În principiu, urmând dieta mediteraneană, ați putea să vă țineți greutatea sub control și să evitați, în același timp, boli cronice.

Piramida dietei mediteraneene pune accent pe consumul de fructe, legume, cereale integrale, fa-sole, nuci, leguminoase, ulei de măsline și ierburi aromate, dar și condimente (în special plante aro-matice). Peștele și fructele de mare se consumă de cel puțin două ori pe săptămână. Carnea de pasăre, ouăle, brânza și iaurtul vor fi consumate cu moderație, iar dulciurile și carnea roșie doar la ocazii speciale.

SURSA FOTO: Arhivă CIAO