1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului. Ce semnificație are această zi

01 06. 2020, 09:00

1 Iunie este data la care se sărbătorește Ziua Internațională a Copilului în peste 40 de țări. Și România a adoptat această sărbătoare, care aduce în prim plan inocența copiilor și fericirea adusă de zâmbetul sincer al celor mici. Așadar, măcar pentru o zi, să încercăm să ne întoarcem cu toții la cea mai frumoasă perioadă din viață și să lăsăm deoparte problemele cotidiene.

Istoria zilei de 1 Iunie

Ziua Internațională a Copilului are o istorie destul de veche. În 1925, în cadrul unei Conferințe Mondiale pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, care a avut loc la Geneva, 54 de țări au fost de acord să introducă o lege care să se ocupe de drepturile celor mici. Acela a fost momentul în care din ce în ce mai multe state au început să se gândească serios la bunăstarea copiilor și astfel a apărut și o zi dedicată lor, Ziua Internațională a Copilului.

În ajutorul celor mici a sărit și Fondul Internaţional pentru Urgențe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF). În 1954, s-a decis ca statele membre să introducă în calendar în fiecare an o zi a copilului. Această sărbătoare a fost adoptată și în România, chiar dacă nu se știe deocamdată în ce an s-a luat această decizie.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului a fost înființată în țara noastră de-abia în 2005, dar Ziua Copilului se sărbătorea și în România cu mult timp înainte. Trebuie menționat faptul că nu toate țările îi sărbătoresc pe cei mici pe 1 Iunie. În foarte multe state, Ziua Copilului este pe 20 noiembrie, conform recomandărilor venite de la UNESCO.

Ce semnificație are, de fapt, Ziua Copilului

1 Iunie reprezintă un motiv de bucurie nu doar pentru cei mici. Chiar dacă sărbătoarea le este dedicată acestora, cu toții putem să scoatem la suprafață copilul din noi. Această zi reprezintă, de fapt, o nouă șansă pentru ca fiecare dintre noi să ne amintim să zâmbim sincer și să ne bucurăm de lucrurile simple pe care ni le oferă viața.

Ce poate fi mai frumos decât să uităm, măcar pentru o zi, de toate problemele care ne înconjoară și să revenim la inocența copilăriei? Așadar, de mână cu cei mici, haideți să retrăim momentele de bucurie din trecut, când nimic nu părea să fie greu și să facem în așa fel încât această zi să fie una de neuitat, atât pentru copii, cât și pentru adulții care și-au păstrat sufletul tânăr.

Ideea de bază a zilei de 1 Iunie este, de fapt, aceea de a proteja copiii. Încă din anul 1950, Federaţia Internaţională Democrată a Femeilor de la Congresul de la Moscova a stabilit ca această dată să reprezinte Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor. Aceștia sunt viitorul fiecărei țări în parte și tocmai de aceea adulții trebuie să fie conștienți de importanța pe care o au copiii, din toate punctele de vedere.

Pentru ca părinții să-și poată petrece cât mai mult timp alături de copii în această zi, în România 1 Iunie este declarată sărbătoare legală. La sfârșitul anului 2016, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care 1 Iunie a devenit zi liberă.